Patru pretendenți, excluși din concursul pentru șefia Procuraturii Generale: Lista candidaților admiși

Ministerul Justiției anunță că urmare a examinării și evaluării dosarelor depuse pentru concursul la funcția de procuror general de către Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general au fost admiși la concurs 16 candidați din 20 candidați care au aplicat pentru această funcție.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit deciziei Comisiei, concursul pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general include 2 etape: 1) testarea psihologică; 2) interviul.

Testarea psihologică are drept obiectiv evaluarea calităților personale ale candidaților solicitate de cerințele postului.

Testarea va avea loc în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu" situată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148, la data de 25 octombrie curent, ora 16:00.

Candidații admiși la interviu vor fi audiați pe parcursul zilelor de 28 și 29 octombrie curent, fiind repartizați în două grupe, după cum urmează:

Grupa: 1

Interviul va avea loc în incinta Ministerului Justiției, la data de 28.10.2019, bir. 104, cu începere de la ora 11:00 pentru următorii candidați Nr. Numele, prenumele candidatului CV candidatului:

1. Adam Vladimir CV

2. Andronic Tudor CV

3. Bulat Eduard CV

4. Cașu Ruslan CV

5. Crîșmaru Oleg CV

6. Gligor Ștefan CV

7. Gribincea Vladislav CV

8. Gropa Maxim CV

Grupa: 2

Interviul va avea loc în incinta Ministerului Justiției, la data de 29.10.2019, bir. 104, cu începere de la ora 09.00 pentru următorii candidați Nr. Numele, prenumele candidatului CV candidatului:

1. Istrate Anatolie CV

2. Ivanov Vsevolod CV

3. Malic Gheorghe CV

4. Perju Serghei CV

5. Popov Ruslan CV

6. Rața Alexandru CV

7. Soltan Veaceslav CV

8. Stoianoglo Alexandr CV

UNIMEDIA amintește că Ministerul Justiției a dat start concursului pentru funcția de Procuror General la data de 30 septembrie curent.

De menționat că recent Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii, cu referință la procedura de numire a procurorului general. Conform noilor modificări, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

De menționat că noul proiect de lege prevede modificarea procedurilor de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției. Astfel, proiectul de lege stabilește ca numirea procurorului general de către președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia de concurs.

Componența Comisiei de concurs constă din următorii membri: ministrul justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anti-corupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului Republicii Moldova. În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate În acest sens, Consiliul Superior al Procurorilor urmează

Candidatul la funcția de procuror general este ales prin concurs public la care pot participa persoanele care întrunesc condițiile stipulate la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 3/2016. Potrivit modificărilor propuse candidatul la funcția de procuror general trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror, judecător sau avocat.

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu va fi mai mic de doi, astfel, se va acorda posibilitatea organului colegial de alegere a unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire Președintelui țării.

Întrucât, proiectul de lege prevede modificarea procedurilor de numire în funcție a Procurorului General și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției, a fost necesară intervenirea cu modificări și în partea ce ține de instituția respingerii candidaturii pentru funcția de procuror general de către Președintele țării.

În acest sens, art.17 se completează cu un nou alineat (11ˡ), care stabilește, că în situațiile de respingere a candidaturii de către Președintele Republicii Moldova în condițiile alin. (11), Consiliul Superior al Procurorilor restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior.

În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate anunța un nou concurs.

Concomitent, alte modificări propuse în proiect constau în completarea art. 57 alin. (3) cu prevederea conform căreia, încetarea mandatului Procurorului General în condițiile alin. (1) art. 57 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, iar condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de Procuror General, procuror-șef și procuror este exclusă, întrucât nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional.


Pub