Compania Coca Cola își va vinde băutura în pet-uri din plastic reciclat din Marea Mediterană. Poziția neoficială a companiei este alta

PE SCURT

Coca Cola a prezentat recent prima sticlă de probă fabricată din plastic marin recuperat și reciclat, încercând să demonstreze că, într-o bună zi, chiar și resturile oceanice ar putea fi utilizate ca ambalaje reciclate pentru alimente sau băuturi. Aproximativ 300 de sticle au fost produse folosind 25% plastic marin reciclat, extras din Marea Mediterană și plaje.

Totuși, poziția neoficială a companiei este alta. Jurnaliștii de la The Incercept au publicat o analiză despre cum compania Coca-Cola subminează eforturile de reciclare a deșeurilor, ignorând categoric legi care au dat rezultate în multe state din SUA. În schimb, compania încearcă să realizeze și să promoveze un plan aproape irealizabil de a recicla deșeurile existente din plastic, conform instituției de presă menționată mai sus. Mai mult, compania Coca-Cola s-a dovedit a fi responsabilă de deșeuri, mai mult decât alte companii, întrucât pe țărmul a 40 de state din 43 au fost găsite sticle marca Coke.

PE LUNG

Sticla de plastic a fost făcută pentru a arăta potențialul de transformare al tehnologiilor de „reciclare îmbunătățită”. Acestea pot recicla plasticul folosit anterior de orice calitate, înapoi la calitatea înaltă necesară pentru ambalarea alimentelor sau a băuturilor, se arată în comunicatul publicat de compania Coca Cola.

Tehnologiile de reciclare folosesc procese inovatoare care descompun componentele plasticului și elimină impuritățile din reciclabile de calitate inferioară. Acest lucru înseamnă că materialele plastice de calitate inferioară, care erau adesea destinate incinerării sau depozitului de gunoi, li se poate da o viață nouă.

Sticla de probă este rezultatul unui parteneriat între Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares (Circular Seas) și The Coca-Cola Company. Cea din urmă intenționează să folosească acest conținut reciclat îmbunătățit pentru unele sticle ale sale începând cu anul 2020.

Bruno van Gompel, directorul tehnic al lanțului de aprovizionare Coca-Cola Western Europe, spune că potențialul tehnologiei este imens:

„Pe măsură ce tehnologiile de reciclare încep să se extindă, vom vedea tot felul de materiale plastice uzate returnate, nu doar o dată, dar din nou și din nou, fără deșeuri destinate incinerării sau depozitării lor.”

Totuși, se pare că pe intern, lucrurile stau diferit decât în se arată în campania de promovare. Theintercept.com a publicat un articol despre cum compania Coca-Cola subminează eforturile de reciclare a plasticului, după ce în presă s-a scurs o interceptare audio de la întâlnirea liderilor în reciclare.

Înregistrarea audio dezvăluie modul gigantului de băuturi carbogazoase de a ajuta la distrugerea a ceea ce ar putea fi un instrument important în lupta împotriva plasticului – legea „Bottle Bill”.

Întâlnirea grupului cunoscut sub numele de Atlanta Recycles a avut loc în ianuarie, la Centrul de materiale greu de reciclat din partea de sud a Atlantei.

Gloria Hardegree, directoarea executivă a Coaliției de Reciclare din Georgia, organizație care primește finanțare din partea companiei Coca-Cola, zice că compania este total împotriva legii bottle bills.

„Nu se va discuta despre asta, întrucât compania urmează să investească major în „Lumea fără deșeuri” în Atlanta și în alte orașe mari din Statele Unite ale Americii.”

Potrivit jurnaliștilor, femeia se referă la planul holistic al Coca-Cola să recicleze fiecare sticlă ce va produce până în 2030. Ei spun că scopul lor este măreț și irealizabil. Cei de la The Intercept declară că, în cazul în care compania Coca-Cola s-ar fi interesat cu adevărat de creșterea ratei de reciclare, s-ar fi uitat la legea privind depozitul de containere sau „Bottle Bill” (lege implementată în California, Connecticut, Delaware, Hawaii, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, New York, Oregon, Vermont).

Legea prevede o plată adițională pentru bere, băuturi răcoritoare și alte recipiente pentru băuturi, pentru a asigura o rată mai mare de reciclare sau de reutilizare. În așa mod oamenii ar putea returna recipientele pentru băuturi și ar putea primi banii înapoi, adică plata adițională. Statisticile au arătat că oamenii sunt mult mai susceptibili să își returneze sticlele dacă există un stimulent financiar. Statele care au introdus legea „bottle bills” reciclează mai mult de 60% din sticle și cutii de conserve decât celelalte state, care reciclează doar 24%. Mai mult, statele americane în care funcționează această lege au cu 40% mai puțin gunoi pe malurile lor.

Totuși, legea cu privire la plata adițională pentru sticle prevede responsabilitate și costuri de reciclare care produc deșeurile, „motiv pentru care Coca și alte companii de sodă au luptat mult timp împotriva lor”m scrie The Intercept.

Coca-Cola produce acum 117 miliarde de sticle de plastic pe an, conform propriilor estimări, dintre care miliarde nespuse ajung să fie arse sau aruncate în depozitele de deșeuri și natura. Coke a fost responsabilă pentru mai multe deșeuri decât oricare altă companie, potrivit unui studiu efectuat în 2018, realizat de grupul de avocatură Break Free From Plastic. Studiul zice că de-a lungul țărmurilor și pe străzile, parcurile a 42 de țări, în 40 dintre ele au găsit plastic marca Coke. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.