Ceremonia de întronare a împăratului Naruhito a avut loc la Tokyo
Externe 22 octombrie 2019, 20:55 | 1233

Moment solemn in Japonia. La Tokyo a avut loc ceremonia de intronare a imparatului Naruhito. Suveranul, incoronat ca rege inca din luna mai, si-a proclamat oficial ascensiunea la tron in fata poporului nipon si a demnitarilor din 194 de tari.

2.500 de invitaţi, printre care 70 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume, și-au făcut rând pe rând apariția la Palatul Imperial din Tokyo. Printre ei s-au numărat prinţul Charles al Marii Britanii, regele Felipe al VI-lea al Spaniei și regina Letizia, fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, dar și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Ceremonia a debutat cu un ritualul consumat departe de ochii invitaților, în care Naruhito și-a proclamat ascensiunea în faţa strămoşilor din vechea dinastie imperială. A urmat apoi întronarea în fața poporului, în prezenţa unui grup restrâns, ceilalţi invitaţi rămânând în alte săli Ceremonia a durat aproximativ 30 de minute.

Invitaţi au stat în picioare în timpul discursului susţinut de împăratul Naruhito şi al mesajului de felicitare prezentat de premierul nipon, Shinzo Abe. Ceremonia s-a încheiat cu salve de tun.

Oficialii străini care au participat la ceremonie au fost invitați apoi de familia imperială niponă și la un dineu fastuos. Naruhito, în vârstă de 59 de ani, este cel de-al 126-lea împărat al Japoniei și primul născut după cel de-al Doilea Război Mondial. Suveranul și-a preluat prerogativele imperiale încă din luna mai, după ce tatăl său, Akihito, a devenit primul monarh japonez care a abdicat în ultimii 200 de ani. 

Opinia ta contează. Comentează!