„Principalul și cel mai de temut concurent al lui Dodon”. „Kommersant” despre victoria lui Renato Usatîi la alegerile locale și viitorul scrutin prezidențial

by D M
Distribuiti mai departe...

Alegerile locale din Moldova au arătat că în fața președintelui țării, Igor Dodon și PSRM-lui pe eșichierul de stânga a apărut un concurent de temut – Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru. Despre asta scrie influentul ziar din Rusia, „Kommersant”. Publicația anticipează că Usatîi va fi principalul adversar al lui Dodon la alegerile prezidențiale.

În articolul „Croșeu din stânga pentru Igor Dodon” se arată că, la Bălți, candidatul socialiștilor la funcția de primar a pierdut iremediabil în fața lui Renato Usatîi, care a acumulat 62% din voturi.

„Kommersant” amintește că liderul „Partidului Nostru”, după câțiva ani de absență impusă, a revenit în țară după căderea regimului Plahotniuc și „acum se acomodează pe flancul stâng, care era dominat de socialiști”. Publicația rusă relatează despre campania de proporții împotriva lui Usatîi în preajma recentelor alegeri: de la reportaje la televiziunile naționale ruse, care transmiteau despre o presupusă implicare a acestuia în spălarea de bani și în rețele de trafic cu droguri. Liderul Partidului Nostru a declarat că în spatele acestei campanii ar fi stat Igor Dodon.

„Numai într-un singur reportaj am numărat patru articole din Codul Penal. A mai rămas să fiu acuzat de terorism sau de asasinarea lui Nemțov. Îi voi scrie lui Putin, directorului FSB în care voi menționa cine și de ce vrea să mă nimicească”, a declarat Renato Usatîi într-un interviu pentru „Kommersant”.

Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov, a confirmat că socialiștii au urmărit să-l discrediteze pe liderul Partidului Nostru: „Toți pot interpreta că au ieșit victorioși din aceste alegeri. Dar o biruință evidentă este cea a lui Usatîi, care, în pofida eforturilor președintelui (Dodon – n.r.) și a socialiștilor de discreditare a acestuia, a învins la Bălți din primul tur de scrutin”. 

În articol este evidențiat faptul că liderul PN poate deveni un adversar nedorit pentru Igor Dodon la alegerile prezidențiale. Despre aceasta spune „Balkan-Centre” de la Chișinău, Serghei Manastârlî. 

„Asta nu este o simplă încercare de forțe, dar o trambulină. Acum el este principalul și cel mai de temut concurent al lui Dodon”, a declarat expertul pentru „Kommersant”. Acesta a amintit că în 2016, în Moldova, a fost modificată legea prin care a fost majorat censul de vârstă pentru candidații la funcția de președinte de la 35 la 40 de ani pentru a nu-l admite în cursa prezidențialelor pe Renato Usatîi care la acel moment avea 38 de ani.

În același timp, Usatîi a menționat că va fi acolo, unde vor dori oamenii să-l vadă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.