(video) Şapte generaţii VW Golf – partea a V-a. Golf Mk5: cel care a împlinit “majoratul”

Încă trei zile ne despart de premiera noului VW Golf din a opta generaţie. Se va întâmpla asta după 45 de ani de la debutul modelului original Golf Mk1.

Va fi un eveniment foarte special şi este un motiv suficient pentru a arunca o privire înapoi la cele șapte generații anterioare. Vom publica şapte articole dedicate şi astăzi să continuăm cu Mk5.

https://www.youtube.com/watch?v=lDaWfr4LuhM

Aceasta a fost generația Golf care a oferit un nivel de confort și dinamică, unele care au depășit cele ale unui număr destul de mare de concurenți din cadrul clasei de vehicule de talie mijlocie. Același adevăr poate fi spus și despre calitate, împlinind astfel un “majorat” la toate aceste capitole. O valoare care subliniază stabilitatea corpului sudat cu laser este faptul că rigiditatea torsională a crescut cu 35% în 2003, odată cu debutul celei de-a cincea generaţii Golf.

Generaţia Mk5 a marcat, de asemenea, prima dată când Golf a fost disponibil opțional cu airbag-uri laterale în spate – în combinație cu airbag-urile standard (față, laterale față şi cel pentru protecția capului) – ceea ce a însemnat că de-acum un număr de opt perne de aer gonflabile erau la bordul vehiculului.

În termeni de confort și dinamică, Golf Mk5 a obținut note înalte datorită caracteristicilor sale, inclusiv noii punţi spate cu suspensie cu patru legături, unui nou DSG cu şapte trepte, a farurilor bi-xenon, senzor de ploaie, precum și o trapă panoramică înclinată și glisantă, plus debutul primului motor turbo pe benzină şi cu sistem de injecție directă pe Golf GTI (2004), precum și a primului Twincharger din lume (TSI, 2006) – turbo compresor + compresor mecanic.

În același timp, linia de produse a devenit relevantă pentru o gamă și mai largă de clienţi, datorită noilor variante de caroserie: Golf Plus și-a făcut debutul în 2006; CrossGolf, noua generaţie Golf Variant și versiunea Golf BlueMotion, toate şi-au sărbătorit premiera în 2007. Cel din urmă model a stabilit şi un punct de referinţă în ceea ce priveşte consumul mediu: doar 4.5 l/100 km.

În martie 2007, Golf-ul a sărbătorit o etapă importantă în istoria sa: din 1974 au fost produse 25 de milioane de unități. Atunci când Golf Mk6 a fost introdus ulterior în 2008, în total au ieşit de pe linia de asamblare 3.4 milioane de maşini din generaţia Mk5.

Istoria lui Golf Mk5 în cifre:

  • 2003: Introducerea tehnologiei de sudare cu laser a uşilor, panoului dedesubtului, legăturilor de acoperiş şi a panourilor laterale.
  • 2003: Introducerea punţii spate cu suspensie multi-link.
  • 2003: Introducerea servodirecţiei electromecanice.
  • 2004: Revenirea la motorul turbo pentru Golf GTI (200 CP).
  • 2006: Debutul modelului Golf GT cu motor pe benzină cu injecţie directă şi Twincharger.
  • 2006: Debutul modelului Golf Plus.
  • 2007: Introducerea modelelor CrossGolf și a noul Golf Estate (Variant).
  • 2007: Atingerea unui obiectiv de producție: 25 de milioane de Golf-uri începând din 1974 .
  • 2008: A cincea generație a început să fie eliminată treptat după ce au fost produse în total 3.4 milioane de unități.

Vezi şi: (video/update) Noua generaţie VW Golf a fost deconspirată

Cmentariile sunt închise