miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
HomepageAgroEco#18. Cum trebuie marcate corect ambalajele din lemn pentru export

#18. Cum trebuie marcate corect ambalajele din lemn pentru export

Recomandate

Marcarea ambalajelor din lemn este obligatorie în cazul producției destinate exportului. Mai ales că, ambalajele din lemn neprelucrat constituie o sursă de introducere și răspândire a organismelor dăunătoare. Andrei Cumpanici, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă, a oferit mai multe detalii la acest capitol.

„Standardul Internațional privind Măsurile Fitosanitare (ISPM) nr. 15 „Îndrumar privind reglementarea materialelor de ambalaj din lemn în comerțul internațional” stabilește măsurile fitosanitare pentru a reduce riscul introducerii și răspândirii organismelor dăunătoare ce pot fi depistate în ambalajele din lemn utilizate în comerțul internațional. ISPM 15 reglementează doar materialul de ambalaj din lemn cu o grosime de peste 6mm. Exportatorii ce utilizează ambalaje din lemn, trebuie să se asigure că cerințele prevăzute de acest standard sunt implementate”, a spus Andrei Cumpanici.

Marcajul indică faptul că ambalajele din lemn au fost supuse unui tratament fitosanitar aprobat și este alcătuit din următoarele componente:

Codul tratamentului trebuie să apară după codul țării și codul producătorului, după cum este indicat în imagine. Mărimea marcajului trebuie să fie suficient de mare pentru a fi vizibilă și lizibilă de către inspectori, iar marcajul durabil și netransferabil, plasat într-un loc vizibil când ambalajul din lemn este folosit.

Există două tipuri de tratamente ce sunt aplicate ambalajului din lemn:

  • Tratament termic – Heat tratament (HT);
  • Tratament chimic – methyl bromide (MB);

În ultimul timp se folosește doar tratamentul termic (HT).

Ladă pliabilă din lemn marcată conform cerințelor. FOTO: producator-ambalaje.ro

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco