Linkuri accesibilitate

Maia Sandu și Igor Dodon îndeamnă cetăţenii să nu ignore scrutinul


Alegerile locale de duminică sunt primul test electoral după venirea la guvernare a coaliţiei dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM (PAS plus PPDA), cu intenția declarată de a „dezoligarhiza” țara. Alegătorii sunt chemaţi să aleagă 898 de primari şi 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani, în cele 32 de raioane, și în municipiile Chișinău și Bălți.

Maia Sandu și Igor Dodon îndeamnă cetăţenii să nu ignore scrutinul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00
Link direct


La ora 12.30, prezenţa la vot era de 18 la sută pe ţară şi de 12 la sută în Chişinău. Aceste cifre ar fi comparabile cu scrutinul din Chişinău de anul trecut, dar mult mai mici decât la scrutinul de acum patru ani, din iulie 2015, când la 12.30 deja fusese înregistrată o participare la vot de peste 25 la sută.


Rata mică de participare înregistrată acum nu înseamnă neapărat că ar exista vreun risc real de nevalidare a scrutinului, întrucât este suficient ca să participe 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele din fiecare circumscripție. Ceea ce s-ar putea întâmpla e ca scrutinul să fie marcat de absenteism, ceea ce, cel puţin în Chişinău, ar fi o veste proastă pentru dreapta pro-europeană.


Votând astăzi dimineaţă, atât prim-ministra Maia Sandu, cât şi preşedintele Igor Dodon, au făcut îndemnuri către cetăţeni să nu ignore scrutinul. În timp ce Maia Sandu i-a îndemnat totodată să voteze pentru oameni oneşti, că doar aşa „pot fi lichidate schemele de corupţie la nivel central şi local”, Igor Dodon a avut un mesaj către candidaţii partidelor parlamentare, socialistul Ion Ceban şi candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, cerându-le să nu se supere în caz de pierdere unul pe celălalt.

Previous Next

XS
SM
MD
LG