Linkuri accesibilitate

Lucia Bacalu (Ungheni) „Alegătorii sunt, din păcate, destul de pasivi”


În raionul Ungheni cei peste 90 de mii de alegători urmează să aleagă în scrutinul local din 20 octombrie 33 de primari, 383 de consilieri locali şi 35 de consilieri raionali. În satele din raion se votează mai activ, decât în municipiul Ungheni, iar campania electorală a fost una mai curând anemică constată jurnalistul Lucia Bacalu de la Expresul de Ungheni:

Europa Liberă: Care este atmosfera în Ungheni? Cum decurge scrutinul local până la această oră? Cât de activ participă alegătorii?


Lucia Bacalu: „Atmosfera este calmă. Alegătorii sunt, din păcate, destul de pasivi, mai ales în municipiul Ungheni unde abia pe la 16.30 s-a depăşit pragul de validare de 25 la sută. În sate alegătorii sunt un pic mai activi. Avem localități unde au votat deja peste 40 la sută dintre alegători. nu am auzit să fie încălcări, să existe undeva anumite nereguli. Totul parcă este deocamdată liniştit.”

Europa Liberă: Dar cum s-ar explica această pasivitate a alegătorilor din municipiul Ungheni?

Lucia Bacalu: „Din punctul meu de vedere există şi o dezamăgire pentru că la alegerile parlamentare oamenii de aici au votat pentru un candidat în circumscripția uninominală care, zic mulţi dintre ei, i-a dezamăgit în ultima perioadă. Am discutat cu oameni care mi-au spus că nu vor mai merge la alegeri.


O bună parte dintre cetăţeni sunt plecaţi la munci peste hotare, trebuie să ţinem cont şi de acest fapt. Chiar dacă în listele electorale sunt incluşi foarte mulţi cetăţeni, în realitate au rămas în localităţile noastre, inclusiv în municipiul Ungheni mult mai puţini. Pornind de la aceasta am impresia că din start ar trebui din numărul total al alegătorilor să scoatem 20-30% dintre alegători care sunt plecaţi la munci în această perioadă.”

Europa Liberă: Campania electorală a fost diferită de precedentele?

Lucia Bacalu: „Da, la Ungheni, probabil şi în alte părţi, a fost diferită. A fost o campanie anemică, din punctul meu de vedere, o campanie lipsită de vlagă. Nu a mai fost o miză care să-i facă pe oameni să se intereseze, să aibă o luptă de idei. Nici candidații la funcția de primar, de consilier nu prea au „deranjat” alegătorii poate pentru că de data aceasta li s-a spus foarte clar să nu folosească resurse administrative, să nu ofere pomeni electorale, deşi multă lume a așteptat cadouri şi de această dată care nu au venit.

Nici candidații la funcția de primar, de consilier nu prea au „deranjat” alegătorii ...


Poate şi acest motiv i-a făcut să fie mai pasivi atât candidaţii, cât şi alegătorii chiar şi azi.”

Europa Liberă: Campania a fost precedată de o schimbare a guvernului. Cum a influenţat acest fapt scrutinul local dincolo de iată ce aţi menţionat că s-au folosit mai puţine resurse administrative şi s-au făcut mai puţine cadouri electorale?

Lucia Bacalu: „O bună parte dintre oameni sunt încă dezorientați, încă nu înţeleg până la capăt ce s-a întâmplat, mai ales la sate, şi dacă ceea ce s-a întâmplat e spre bine sau spre rău. Oamenii încă aşteaptă să vadă în următoarele luni ce se va întâmpla. De aceea foarte mulţi dintre ei încă nu au o părere foarte clară despre actualii guvernanţi.”


Europa Liberă: Cum e văzută la nivel local miza acestui scrutin, la fel ca la Chişinău unde se spune că ar fi primul test electoral pentru forţele politice care au format coaliţia de guvernare?

Lucia Bacalu: „Nu, aici în teritoriu, mai ales în sate nu există o asemenea miză. Nici nu am auzit cel puţin liderii locali ai formaţiunilor politice să vorbească despre aceasta sau să vrea să demonstreze că acum este un test important care trebuie trecut. Aşa cum spuneam a fost o campanie foarte anemică, o campanie, din punctul meu de vedere, chiar fără miză.”

XS
SM
MD
LG