Europarlamentar: RM ar putea primi în următorii șapte ani în jur de 900 de milioane de euro din partea UE

Republica Moldova ar putea primi în următorii șapte ani în jur de 900 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Cel puțin asta spune Preşedinte delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu RM, Siegfried Mureșan, într-un interviuc pentru TVR Moldova. Potrivit acestuia, acești bani vor fi destinați pentru fortificarea statului și dezvoltarea a mai multor proiecte.

Foto: UNIMEDIA

„Eu nu mai sunt vicepreşedinte al Comisiei pe Bugete a Parlamentului European, însă am o altă funcţie - cea de vicepreşedinte al grupului parlamentar al PPE. Această poziţie politică foarte importantă îmi oferă posibilitatea de a coordona munca comisiilor pe bugete, agricultură şi fonduri regionale. În ultimii şapte ani în toată vecinătatea estică au venit 18 miliarde de euro, Comisia Europeană a propus ca în următorii şapte ani să creştem de la 18 la 19 miliarde, iar noi Parlamentul European am cerut mai mult, noi dorim 20,5 miliarde de euro pentru vecinătatea Uniunii Europene. Aceasta deoarece vecinătatea este foarte importantă pentru Uniunea Europeană. Pentru a avea stabilitate, prosperitate, securitate în interiorul Uniunii Europene trebuie să fii înconjurat de state care ele însele sunt stabile şi au o perspectivă de prosperitate, de aceea noi am spus că vrem o creştere şi mai mare şi sper să ne impunem. Majorarea de la 18 la peste 20 de miliarde înseamnă o creştere de aproape 20% aceasta se va reflecta şi asupra Republicii Moldova.

Eu cred că faţă de cele 700 de milioane pe care le primeşte Republica Moldova acum, vor fi probabil între 900 de milioane şi un miliard în următorii şapte ani. Eu îmi doresc să investim aceşti bani în mari proiecte de infrastructură astfel încât să interconectăm Republica Moldova cu UE, prin România, în ceea ce priveşte energia şi transportul. În momentul de faţă, 25% din banii europeni care vin în Republica Moldova sunt investiţi în infrastructură, energetică şi transport, iar eu îmi doresc să creştem această pondere de la 25 la 50%. Adică banii suplimentari care vin în Republica Moldova să-i investim pentru a realiza interconectarea energetică a Republicii Moldova de UE prin România, electricitate, gaze, să finalizăm gazoductul Iaşi-Ungheni până la Chişinău cu fonduri europene nerambursabile. Acest lucru este foarte important din următorul motiv: atunci când vom realiza interconectarea energetică, dependenţa Republicii Moldova de Federaţia Rusă va fi şi mai mică.

Aceasta înseamnă că, în cazul în care Federaţia Rusă vrea să pună presiune pe Republica Moldova, să crească preţul la gaz, să vă şantajeze politic, atunci noi vom spune că ajutăm Republica Moldova imediat şi nu veţi mai fi o victimă a Moscovei. În plus vom putea oferi energie Republicii Moldova la un preţ mai mic, prin UE. Aceasta înseamnă că se va reduce şi presiunea pe bugetul public, nu va mai fi necesar să plătiţi un preţ mare către ruşi, ci va fi un preţ mai mic, un preţ cinstit către gazul care vine de la UE. Astfel vor rămâne mai mulţi bani la bugetul public, bani care vor putea fi folosiţi la construcţia de spitale, de şcoli, drumuri şi pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat Mureșan.

UNIMEDIA amintește că Republica Moldova va primi peste 14 milioane de euro, drept sprijin bugetar din partea UE, pentru reformele în sectorul energetic, finanțelor publice și susținerea statului de drept. Despre aceasta se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.


Pub