Linkuri accesibilitate

Siria: forțele turce și milițiile kurde se acuză reciproc de încălcarea armistițiului


Siria, tabăra de refugiați kurzi de la al-Hol , 17 octombrie 2019.
Siria, tabăra de refugiați kurzi de la al-Hol , 17 octombrie 2019.

Forţele turce şi milițiile kurde siriene angajate în conflict în nord-estul Siriei s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului mediat joi de Statelor Unite.

Ministerul turc al apărării a declarat că „teroriştii" au lansat 14 atacuri cu armament greu în localităţile de frontieră Tal Abyad şi Ras al-Ain şi a dat asigurări că Ankara „respectă pe deplin" acordul cu Washingtonul.

La rândul lor, milițiile kurde susțin, într-un comunicat, că partea turcă nu a permis deschiderea unui coridor pentru evacuarea civililor şi a răniţilor din Ras al-Ain, aşa cum s-a angajat în acord. Vineri, secretarul de stat american Mike Pompeo își exprima speranța că Turcia şi milițiile kurde „îşi vor lua în serios angajamentele" pentru a pune capăt conflictului.

Acordul de încetare temporară a ofensivei turce în nord-estul Siriei, pentru a permite retragerea milițiilor kurde, a fost anunțat joi, la Ankara, unde vicepreședintele american Mike Pence și secretarul de stat Pompeo s-au întâlnit cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Pompeo a amintit că forţele kurde, pe care Ankara le consideră teroriste, dispun încă de „ 4 zile”, până marţi seara, pentru a se retrage din zonele de frontieră din nord-estul Siriei.

La expirarea acestui termen, dacă se va constata că forţele kurde nu s-au retras, ofensiva declanşată de Turcia pe 9 octombrie ar putea fi reluată, aşa cum a avertizat în cursul zile de vineri şeful statului turc.

Acordul încheiat joi prevede, de asemenea, crearea unei "zone de securitate" de 32 km în interiorul teritoriului sirian.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG