Presa de limbă rusă din Moldova, cea care nu prea-l agreează pe Plahotniuc, vehiculează ideea că Al Capone de Grozeşti ar bate drumurile destul de des pe la Moscova, în încercarea de a obţine o audienţă la Kremlin. Mai mult decât atât, pe la sediul Partidului Socialiştilor se vorbeşte cu îngrijorare de faptul că Plahotniuc chiar ar fi reuşit să obţină această audienţă şi că este dispus să facă orice pentru a intra în graţiile lui Putin.

Astfel, autorul scrie că pe Plahotniuc îl mai poate face preşedinte doar Putin. Totodată, în material se specifică că o Moldovă cu Plahotniuc preşedinte ar însemna o uşă trântită pentru cel puţin 20 de ani înainte în faţa Europei. Ar însemna o ţară lipsită de finanţare, cu grave probleme economice. Dar, nu în ultimul rând, ar însemna proteste de amploare îndreptate împotriva sa.

Toate aceste lucruri pot fi atenuate doar având parte de susţinere importantă din partea Moscovei. În tot contextul geopolitic, pentru Putin o Moldovă loială total, cu o dictatură cu un Plahotniuc în frunte, ar fi o carte pe care să merite să o joace.

Topul continuă cu materialul Ambasadorul Suediei, despre jaful bancar din RM: În ţara mea, cetăţenii ar face presiuni asupra Guvernului; Funcţionarii corupţi sunt pedepsiţi foarte rapid. Această ştire a fost citită de peste 26 de mii de ori.

Dacă în Suedia s-ar fi comis un jaf de amploarea celui din sistemul bancar din Republica Moldova, cetăţenii ar fi făcut presiuni asupra guvernanţilor. În Suedia jurnaliştii şi cetăţenii urmăresc îndeaproape activitatea guvernanţilor, mai ales în ceea ce ţine de cheltuirea banilor publici, iar vinovaţii de fraude sunt pedepsiţi rapid. Republica Moldova este însă afectată de instabilitate politică şi de un nivel foarte înalt de corupţie. Autorităţile de la Chişinău trebuie să ţină cont de recomandările partenerilor de dezvoltare şi să depolitizeze instituţiile de stat, spune ambasadoarei Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

Diplomatul european a accentuat că Suedia, de rând cu ceilalţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, au comunicat permanent guvernanţilor de la Chişinău recomandările privind reformele necesare, dar lupta contra corupţiei şi reforma justiţiei bat pasul pe loc. Mai mult, majoritatea instituţiilor de stat  sunt politizate, a menţionat ambasadoarea Suediei la Chişinău.

Referindu-se la jaful din sistemul bancar, ambasadoarea Suediei a sugerat că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să facă presiune asupra guvernanţilor pentru a soluţiona această problemă şi a accentuat că cei care au stat în spatele acestei fraude trebuie deferiţi justiţiei şi pedepsiţi.

Urmează în top ştirea Cheianu, despre Fusu: „Reacţionară înrăită, hotărâtă să distrugă la Ministerul Educaţiei tot ce a construit Maia Sandu”.

Actualul ministru al Educaţiei, Corina Fusu, cândva revoluţionară înflăcărată, astăzi devine o reacţionară înrăită, hotărâtă să distrugă la Ministerul Educaţiei tot ce a construit Maia Sandu, menţionează jurnalistului Constantin Cheianu, care afirmă că „altă cale decât aceea de a protesta în cort împotriva ei nu mai există”.

„În final văd cum revoluţionara înflăcărată de cândva devine astăzi o reacţionară înrăită, hotărâtă să distrugă la Ministerul Educaţiei tot ce a construit Maia Sandu. I-aş cere să se oprească, dar nu mai este omul care m-ar auzi. Mă tem că altă cale decât aceea de a protesta în cort împotriva ei nu mai există”, spune Constantin Cheianu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Ştire a fost vizualizată de 22 de mii de ori.

Încă un subiect de top este şi Ion Sturza, despre schema de corupţie cu implicarea ANSA: Politicienii din Moldova şi-au tras câte un monopol. Subiectul a fost accesat de peste 22 de mii de ori.

Politicienii din Republica Moldova au transformat ţara într-o treucă din care se hrănesc funcţionarii corupţi, iar guvernanţii care au declarat că luptă împotriva monopolurilor de fapt beneficiază din urma acestora. Astfel comentează fostul premier Ion Sturza investigaţia RISE Moldova care a descoperit o schemă de corupţie în exportul de fructe în Rusia, în care sunt implicaţi  funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

În topul celor mai citite ştiri, cu peste 20 de mii de vizualizări, a intrat şi Ghimpu scapă basma curată: Procuratura a refuzat să pornească urmărirea penală în urma plângerii depuse de Jurnal TV.

Procuratura Generală a refuzat să pornească urmărirea penală pe numele liderului PL, Mihai Ghimpu, în urma plângerii depuse de postul nostru de televiziune pe numele deputatului. Asta după ce, în timpul unui miting electoral organizat de PL în luna iunie, Mihai Ghimpu a smuls microfonul din mâna reporterului Jurnal TV şi a refuzat să i-l înapoieze preţ de un sfert de oră. Reacţia a fost generată de întrebarea despre întâlnirea cu prim-vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, care ar fi avut loc cu câteva zile înainte. 

În urma plângerii depuse de Jurnal TV pe numele lui Mihai Ghimpu, în care postul de televiziune a solicitat sancţionarea deputatului, Procuratura Generală a emis o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale. Procurorul Victor Bantîş şi-a argumentat decizia prin faptul că înregistrarea video, pusă la dispoziţie de postul de televiziune, ar fi de calitate proastă, iar conţinutul discuţiilor dintre Ghimpu şi reporter ar fi imposibil de descifrat.
 
Topul se încheie cu materialul Comunitatea Energetică Europeană, critici dure în adresa RM: Calitatea de membru, dar şi relaţia cu UE, în pericol; Politicul a atentat la independenţa ANRE. Subiectul a fost citit de peste 20 de mii de ori.

Sectorul energetic din Republica Moldova a devenit un subiect al neînţelegerilor dintre partidele politice, iar politicul a atentat la independenţa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Astfel, guvernanţii de la Chişinău au încălcat grav rigorile Comunităţii Energetice Europene, la care RM este parte, iar asta ar putea influenţa calitatea de membru pe care o are Republica Moldova în cadrul Comunităţii, dar şi relaţia cu Uniunea Europeană.

Declaraţiile aparţin vicedirectorului Secretariatului Comunităţii Energetice Europene, Dirk Buschle. Oficialul european a menţionat că modul în care a fost demis fostul director al ANRE, Victor Parlicov, dar şi recomandarea recentă a Consiliului Suprem de Securitate, cu privire la revizuirea tarifelor la gaz şi energie electrică, reprezintă un atentat la independenţa ANRE. Vicedirectorul Comunităţii Energetice Europene a avertizat că, dacă ANRE se va supune presiunilor politice şi îşi va revoca deciziile la recomandarea instituţiilor statului, va fi pornită o cauză împotriva ţării noastre.