image
Sursa foto: facebook.com/terguta.ion

Cu ce erau încărcate avioanele private care au decolat după căderea regimului Plahotniuc de pe Aeroportul Chișinău?

În iunie 2019, după capitularea politică a PDM, Plahotniuc și Șor au fugit din Moldova nu prin Aeroport, ci prin regiunea transnistreană, „asistați de anumite persoane, inclusiv din Ucraina”. Este convingerea șefului Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Rosian Vasiloi.

„Să ne amintim cine era atunci la guvernare în Ucraina (Poroșenko – Groisman) și în ce relații era Plahotniuc cu ei”, a sugerat Vasiloi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Potrivit lui, în perioada 8-14 iunie 2019, „a fost apogeul ilegalităților” prin punctul de trecere a frontierei Chișinău Aeroport.

Vasiloi nu exclude ca misterioasele avioane private, care aterizau și decolau atunci de pe aeroport, să fi fost încărcate cu bani cash. „Poliția de Frontieră era exclusă atunci din toate procedurile de control. Nu se făcea niciun controlul al mijloacelor de transport. Automobilele intrau nestingherit prin două căi de acces - din dreapta, pe o poartă din apropierea depozitelor „Duty Free” și pe o altă poartă din apropiere de Sângera. Aceasta debandadă s-a terminat abia pe 14 iunie. Atunci am reușit să preluăm controlul asupra tuturor căilor de acces spre Aeroport. Am luat sub control aeronavele la decolare și aterizare și am readus toate procedurile în câmpul legal”, a spus șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Potrivit lui, „anumite persoane” din cadrul companiei „Avia Invest”, care deține Aeroportul, s-ar fi opus preluării controlului, de către Poliția de Frontieră, asupra tuturor căilor de acces. Au cedat numai după ce Vasiloi i-ar fi avertizat că „în exercitarea atribuțiilor de serviciu, Poliția de Frontiră poate utiliza toate mijloacele și forțele necesare, inclusiv echipele de intervenție”.

El a vorbit și despre schemele de contrabandă controlate de „supraveghetori” puși de fosta guvernare să colecteze bani negri de la transportatori. Mai mult, Vasiloi susține că, după preluarea funcției, s-a văzut nevoit să suspende temporar activitatea sectorul Poliției de Frontieră „Valea Rusului” (Fălești): „Ceea ce am găsit noi, în cadrul unor anchete de serviciu, la acest sector, întrece orice limite. La o anumită etapă, acest sector fusese transformat într-un fel de punct electoral al PDM. Rude, cumetri, nănași, cumnați ai unor deputați PDM activau acolo... De exemplu ai D-nei Buliga - persoane din anturajul fostei conduceri coordonau anumite procese, scheme de contrabandă... Fratele domnului Lecari”, a dezvăluit Rosian Vasiloi.

Contactată de Jurnal.md, Valentina Buliga a spus că afirmațiile lui Vasiloi nu corespund realității și că nu a mai fost pe la acel „pichet de grăniceri” de vreo 20 de ani: „Din nănași, cumnați, frați – nu am pe nimeni angajat acolo. Poate vreun verișor, pentru că avem rude în satele din apropiere. Nu am fost niciodată în campanie electorală pe acolo ca să le duc materiale, chiar dacă am fost responsabilă de raionul Fălești. Nici nu le-am telefonat vreo dată să le recomand să voteze PDM”, a spus Buliga.

Rosian Vasiloi a atenționat și asupra tentațiilor unor foști guvernanți de a „privatiza securitatea aeronautică”. Este vorba de Legea nr. 260, adoptată de Parlament la 23 noiembrie 2018, „cu privire la controlul aeronautic de securitate”, prin care competenţele Poliţiei de Frontieră în vederea asigurării securităţii aeronautice, controlului de securitate al pasagerilor, al bagajelor, al încărcăturilor, al personalului aeronautic şi al personalului de protecţie a zonelor de securitate cu acces limitat au fost excluse. Legea a fost, totuși, respinsă de șeful statului. Acest control, potrivit lui Rosian Vasiloi, urma să fie efectuat, cel mai probabil, de „Avia Invest”. „Erau deputați care au propulsat această lege. Este vorba de Artur Reșetnikov și alți deputați, dar și de un șef adjunct de la Poliția de Frontieră”, a reamintit Rosian Vasiloi.

Mai mult, potrivit lui, momentan, polițiștii de frontieră care lucrează la Aeroport sunt instruiți tot de „Avia Invest”: „Atunci când a fost concesionat Aeroportul, statul nu s-a gândit... A dat totul, inclusiv pregătirea polițiștilor de frontieră. Acum încercăm să ne recuperăm aceste atribuții. O să găsim resursele necesare pentru asta”, a menționat Rosian Vasiloi.

În ceea ce privește profesorii turci, expulzați în 2018 din Republica Moldova, el a spus că ceea ce s-a întâmplat a fost „răpire de persoane”: „Profesorii turci au fost răpiți, nu expulzați! Sper ca cei vinovați să răspundă. Noi am prezentat toate informațiile necesare în acest sens organelor de anchetă. Acei cetățeni turci au trecut prin acea poartă fără control de la Sângera. Ei aveau pașapoarte. Ele au fost eliberate de autoritățile consulare turce din Republica Moldova. Cele 7 pașapoarte au numere consecutive, eliberate în aceeași zi. Au fost duși cu un avion charter achitat de SIS, fiind însoțiți până în Turcia de ofițerii SIS care au participat la acea operațiune. Apoi avionul a revenit la Chișinău. Noi credem că în acel avion erau și reprezentați ai serviciilor speciale turce”, a explicat șeful Poliției de Frontieră.

Noutăţile partenerilor

comentarii: