Mold-street: O altă companie de asigurări își încetează activitatea de pe piață

Compania Galas SA, deținută indirect de Victoria Guma, soția fostului deputat democrat Valeriu Guma, anunță încetarea activităţii de asigurare şi depunerea benevolă a licenţei eliberate acum 10 ani de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Asiguratorul și nici proprietarul nu au oferit deocamdată o explicație a acestei decizii radicale, scrie mold-street.com.

Foto: mold-street.com

Aceasta vine însă după ce la finele lunii iulie 2019, CNPF a instituit la Galas SA procedura de administrare specială provizorie ca urmare a faptului că a depistat că firma nu întrunea normele "aferente gradului de solvabilitate".

Plan de remediere financiară

În plus la începutul lunii septembrie CNPF a aprobat Planul de remediere financiară al companiei de asigurări pentru o perioadă de până la 12 luni.

Potrivit CNPF, măsurile stipulate în acest Plan au fost integral asumate de către unicul acționar, potrivit deciziei adunării generale extraordinare din 23 august 2019.

Unicul acţionar al companiei Galas este firma Promo TV SRL, la care 99,99% din capital este deţinut de Victoria Guma, soția fostului deputat democrat Valeriu Guma.

Potrivit raportul conducerii companiei, situaţiile financiare pe trimestrul II de activitate a Galas SA arată că insuficienţa "indicilor cu privire la marjele solvabilităţii stabilite de legislaţie, precum şi faptul că planul de redresare aprobat anterior, nu a avut rezultatul scontat".

În consecinţă pe 23 august 2019, în cadrul Adunării Generale Extraordinare al Galas SA unicul proprietar (Promo TV SRL, adică Victoria Guma) a aprobat Planul de remediere financiară a Societăţii.

Acesta prevedea majorarea resurselor financiare cu care se intenţionează să se acopere rezervele tehnice şi cerinţa pentru marjele de solvabilitate; recuperarea creanţelor rezultate din activitatea de baza de la debitorii semnificativi; optimizatea cheltuielilor; diversificarea portofoliului contractelor de asigurare etc.

Compania Galas are un capital social de 23 de milioane lei și a finalizat anul 2018 cu un venit de 80,2 milioane lei și un profit de circa 8 milioane lei.

În prima jumătate a acestui an compania a înregistrat pe de o parte scădere cu 24% a veniturilor, dar o creştere de 4 ori a profitului.

Cu toate acestea CNPF a constatat că Galas SA are probleme mari la gradul de solvabilitate şi a numit administrator special pe Olesea Smoliacova, o angajată din cadrul Comisiei.


Pub