(video) Conducătorii mai multor instituții publice nu vor mai avea imunitatea de a nu putea fi revocați din funcție: Ce prevede noul proiect de lege elaborat de deputații ACUM

Conducătorii autorităților publice autonome aflate sub control parlamentar sau în coordonarea cu alte autorități publice nu vor mai avea imunitatea de a nu putea fi revocați din funcție. Este vorba despre un proiect de lege ce urmează să fie înregistrat astăzi, 18 octombrie, la secretariatul Parlamentului, prin care factorii de decizie din cadrul Comisiei Naţională a Pieţei Financiare, Consiliul Concurenţei, Consiliul Audiovizualului, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Agenția Națională de Integritate și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor vor fi eliberați din funcție dacă nu-și vor îndeplini atribuțiile.

Cu alte cuvinte, dacă demnitarii din cadrul instituțiilor resptective nu-și vor îndeplini competențele stabilite de lege sau dacă vor încalca legea, vor fi destituiți.

„Acest proiect de lege are menirea să responsabilizeze acești conducători de autorități publice autonome, astfel încât să se poată face revocarea, destituirea sau eliberarea în situația în care aceștia nu-și îndeplinesc atribuțiile”, a declarat Litvinenco.

Astfel, conducătorii instituțiior respective vor fi evaluați în două moduri. Primul este vorba despre o evaluare ad-hoc, ce poate fi efectuată de către Parlament prin intermediul comisiilor parlamentare și al doilea mod este prin intermediul evaluării anuale, atunci când autoritățile prezintă raportul de activitate.

„Activitatea instituțiilor se evaluează și în funcție de soluțiile la care ajung evaluatorii, conducătorii acestor autorități în raport cu care s-a constatat că nu și-au începlinit atribuțiile în mod corespunzător, atunci perosanele respective vor putea fi revocate de funcție”, a mai adăugat deputatul.

Totodată, autorii proiectului propun ca în cadrul Consiliului Concurenţei și Consiliul Audiovizualului să fie micșorat numărul organelor colegiale de conducere.

„Dacă să vorbim despre Consiliul Audiovizualului, propunem ca numărul membrilor să fie micșorat de la 9 la 7, iar în cazul Consiliului Concurenţei de la 5 la 3”, spune Litvinenco.

Poiectul mai propune încetarea de drept a mandatelor membrilor ai Consiliului Concurenţei și Consiliul Audiovizualului odată cu intrarea în vigoare a legii.

„Odată cu încetarea mandatelor, Parlamentul urmează să numească interimari. Totodată, se inițiază concursuri publice și noi propunem ca concursurile să fie organizate și desfășurate nu de către comisiile parlamentare de profil, dar de către comisii constituite de către comisiile parlamentare de profil, dar fără implicarea persoanelor care au apartenență politică”, a declarat Sergiu Litvinenco.


Pub