Aproape 5.000 de polițiști vor asigura ordinea publică în ziua alegerilor din 20 octombrie. Iată ce recomandă oamenii legii

Aproape 5.000 de polițiști vor asigura ordinea publică în ziua alegerilor locale, majoritatea dintre ei aflându-se nemijlocit la secțiile de votare. Aceștia vor fi ajutați și de carabinieri, a anuțat șeful adjunct al Direcției Generale Securitate Publică a IGP, Veaceslav Balan, în cadrul unui briefing de presă.

La 20 octombrie, pe teritoriul țării vor fi deschise 1969 de secții de votare, plus 25 - în regiunea transnistreană. Alte 85 de secții vor asigura dreptul la vot al cetățenilor aflați peste hotare. Polițiștii au efectuat verificări la toate secțiile din țară, iar pentru a asigura ordinea publică în ziua alegerilor, aceștia au avut parte de o instruire specială din partea angajaților CEC.

Potrivit șefului adjunct al Direcției Generale Securitate Publică a IGP, până acum, concurenții electorali au desfășurat 576 de întruniri cu alegătorii, la care au participat aproximativ 46.000 de persoane. În legătură cu aceasta, Poliția a înregistrat mai multe informații referitoare la diverse încălcări, printre care: încălcarea de către concurenți a locului și modului de desfășurare a întrunirilor, afișaje electorale neautorizate sau/și deteriorarea afișajelor, sustragerea panoului electoral, precum și utilizarea resurselor administrative. „Poliția a fost sesizată și cu privire la un caz de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor. Este pornit un dosar penal în baza art. 181 prim Cod Penal, care urmează a fi remis conform competenței către Procuratura Anticorupție”, a precizat Veaceslav Balan.

Acesta a mai informat că ieri și azi, buletinele de vot de la tipografii sunt transportate către secțiile raionale, automobilele președinților secțiilor de votare fiind verificate inițial, iar apoi escortate de polițiști.

IGP vine și cu unele recomandări, referitoare la perioada electorală și nemijlocit la ziua alegerilor:

- Amplasarea afișajului electoral se admite doar în locurile autorizate de APL,

- Se interzice îngrădirea sub orice pretext a dreptului la vot,

- Se interzice scoaterea buletinelor de vot din secțiile de votare și fotografierea acestora,

- Se interzice comerțul cu băuturi alcoolice în preajma secțiilor de votare,

- Se interzice apariția în stare de ebrietate în secțiile de votare,

- Se interzice intrarea în secțiile de votare cu arme de foc, arme albe.

Totodată, în ziua alegerilor și cea precedentă alegerilor nu se permite niciun fel de agitație electorală.


Pub