Campanie electorală „pozitivă”, „complicată, dar bună” și „altfel”. Vezi ce zic candidații în ultima zi electorală

Șapte candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău au desfășurat câte o conferință de presă în care au făcut totalizările campaniei electorale pentru alegerile din 20 octombrie 2019.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, candidatul PPR la funcția de primar al capitalei, Vlad Țurcanu a făcut următoarele totalizări: „Aproape 100 de întâlniri publice, cu mii de oameni, locuitori ai Chișinăului, prioritățile pe care le-am constatat ca atare exprimate de chișinăuieni sunt acelea pe care în linii mari le-am nominalizat și le-am abordat în dezbaterile televizate.”

În același timp, Vlad Țurcanu a reiterat promisiunile electorale sale și ale partidului pe care îl reprezintă.

„Drumuri și trotuare din fonduri oferite de finanțatorii externi și din bugetul Primăriei, care trebuie în următorii patru ani dublat prin măsuri ferme de eradicare a corupției și de conectare a fluxurilor financiare către bugetul Chișinăului, pentru că la ora actuală cum am vorbit nu o singură dată, foarte mulți bani, de ordinul a zeci de milioane de euro circulă în Chișinău fără ca aceste sume să ajungă în bugetul Chișinăului. Din această cauză avem transport defectuos, salarii foarte mici pentru personalul din sfera publică, medici, profesori. De asemenea, ca prioritate constatată ca atare, după întânirile pe care le-am avut, figurează transportul public accesibil în Chișinău și dinspre/înspre suburbii, funcționari corecți și profesioniști, o relație corectă între Primărie și cetățeni, servicii de calitate, atât comunale, dar și de alt ordin și prețuri corecte”, a conchis Țurcanu.

În cadrul conferinței susținute de candidatul Partidului ȘOR, Valerii Klimenco privind totalurile campaniei electorale, dânsul s-a plâns pe faptul că populația de etnie rusă nu primește ajutor din partea PSRM, chiar dacă acesta este ajutat de Federația Rusă și a îndemnat alegătorii vorbitori de limbă rusă să nu voteze cu „escroci”.

„Partidului Socialiștilor le place să vorbească despre relațiile speciale pe care le au cu Federația Rusă. Nemijlocit, se laudă cu ajutorul venit din partea Rusiei pe care îl acordă Moldovei. Se pare că, guvernarea trebuia să fie receptivă și să ajute conaționalii vorbitori de limbă rusă din Moldova. În practică însă, PSRM nu ajută deloc vorbitorii de limbă rusă”, a declarat Klimenco.

Totodată, Klimenco a îndemnat cetățenii ca „duminică, când veți decide soarta Chișinăului și a oamenilor din municipiu, gândiți-vă bine dacă se merită să atrageți atenția la escroci, care ani la rând au mințit oamenii, în special manipulând cu sentimentele populației vorbitoare de limbă rusă.”

Candidatul la fucția de edil al capitalei din partea PSRM Ion Ceban a precizat că „am ales în această campanie să mă axez pe problemele legate de municipalitate. Toate problemele și soluțiile atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, în absolut toate domeniile care sunt importante și vitale pentru municipalitate, de la transporturi până la drumuri, de la grădinițe de copii, până la instituțiile medicale, de la școli până la gospodăria comunal-locativă, sănătate. Știm cum să rezolvăm problemele care sunt astăzi pe ordinea de zi și pe care fiecare cetățean le raportează.”

De asemenea, candidatul PSRM a menționat că alți candidați „au ales o altă tactică, mulți dintre ei m-au atacat în fiecare zi. Eu am încercat maximul să fac ca să evit orice confruntare în acest sens. Îmi pare rău că nu prea au propus soluții pentru municipalitate.”

„A fost o campanie complicată, dar cred că a fost o campanie bună. Eu mi-am propus să comunic direct cu dumneavoastră, să comunic direct cu oamenii. Am avut sute de întâlniri cu oameni din Chișinău și suburbii și vreau să vă spun că și rezultatul o să fie pe măsură”, a conchis Ion Ceban.

Reprezentanții Blocului ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu au desfășurat și ei o conferință de presă prin care au prezentat detaliile campaniei electorale.

Astfel, candidatul la funcția de primar din partea Blocului ACUM, Andrei Năstase a menționat că „a fost o campanie cu totul altfel. Alegerile sunt esențiale pentru viitorul nostru, pentru viitorul fiecărei comunități. Blocul ACUM este mai unit ca niciodată. Am stabilit cu partenerii din România și Europa care vor fi direcțiile de dezvoltare și știm sigur că ne vom putea baza pe finanțări. Ghidurile de bune practici vor fi preluate din Europa și aplicate la noi acasă.”

În același timp, prim-ministra Maia Sandu, care a participat la conferința de presă privind totalizările campaniei, a adăugat că „prin alegerea corectă, prin votul dumneavoastră veți putea face curățenie prin primării și consilii, scăpând de vechiul regim.Soarta schimbărilor pe care le-am realizat depinde de votul pe care îl veți da pe 20 octombrie.”

Candidatul USB la funcția de primar al municipiului Valeriu Munteanu a precizat că „oamenii legii nu au pedepsit nici Blocul ACUM, nici PSRM, ceea ce înseamnă că în R. Moldova atitudinea nu s-a schimbat. În continuare autoritățile competente au frica să aplice legea în adresa celor de la guvernare.”

De asemenea, dânsul a adăugat că „noi am avut o campanie pozitivă. Am făcut 14 conferințe de presă, zeci de întâlniri cu electoratul, niciodată în timpul orelor de muncă sau în timpul orelor de studii ale copiilor, așa cum a făcut ceilalți reprezentanți care au stricat sute de ore de muncă.”

„Cel mai activ a fost PSRM, au avut ziare în română și în rusă, care practic au umplut toate lădițele poștale. Noi am optat pentru un pliant simplu. Noi nu am făcut multe exemplare. Un element important este lipsa curățeniei în municipiu. O mare parte din cetățeni au apreciat pozitiv soluția pe care noi am oferit-o, organizarea unui proces de salubrizare în municipiu prin comasarea întreprinderilor municipale și desemnarea unei singure întreprinderi care să organizeze și să asigure procesul de salubrizare”, a comentat un candidat la funcția de consilier municipal din partea USB.

În cadrul conferinței, candidatul Mișcarea „Forța Nouă”, Victor Chironda a declarat că „suntem foarte bucuroși că aceasta a fost prima campanie în care s-a discutat cel mai mult despre problemele orașului. Asta a fost una din intențiile noastre inițiale și cred că ne-a reușit să punem problemele orașului pe ordinea de zi. Am auzit la mulți dintre ei expresii și noțiuni urbanistice despre care până recent nici nu aveau habar, precum mobilitate urbană, centru de control al traficului, de semafoare smart, etc. O să fim foarte bucuroși dacă toți politicienii și partidele care îi reprezintă nu-și vor uita promisiunile și vor face ceea ce și-au propus în programele electorale.”

„În același timp, este trist că principalii candidați la funcția de primar nu au binevoit să participe în dezbaterile electorale. Este trist ca cei care vor să-și asume conducerea orașului, nu vor să iasă în dezbateri deschise. Este un lucru care nu inspiră încredere și eu sunt sigur că cetățenii orașului Chișinău și ai municipiului vor taxa acest comportament.”, a mai adăugat Chironda.

Candidatul PUN la Primăria capitalei, Octavian Țîcu a menționat că „dumincă vom merge la vot într-o epocă post Plahotniuc. Cele mai importante probleme pe care le-am identificat și care trebuie de urgență soluționate după 20 octombrie și eventual după turul II sunt: construcția unei identități urbanistice a orașului Chișinău. Mă refer în primul rând la adoptarea planului urbanistic general cu sugestiile care ne-au venit în repetate rânduri de a încadra aici și suburbiile, ca să fie conectate la viața Chișinăului și nu doar să fie locuri de dormit, de forță de muncă și de vot. Asta înseamnă drumuri accesibile, transport, dar și diversificarea acestei vieți care există în cele 19 suburbii.”

Totodată, candidatul PUN a specificat că „în eventualitatea în care candidatul PSRM, Ion Ceban preia Primăria, orașul Chișinău va fi izolat de restul capitalelor europene și de spațiul românesc. Exact la fel cum Republica Moldova, din cauza lui Igor Dodon, este izolată la nivel international. Izolarea externă a Chișinăului înseamnă lipsa de acces la resursele și fondurile europene, la ajutorul românesc care pentru noi a fost fundamental.”


Pub