Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, îndeamnă Rusia și SUA să înceapă tratativele de control al armelor nucleare

Mihail Gorbaciov, ale cărui reforme din anii '80 au contribuit la încetarea Războiului Rece, a avertizat vineri că lumea se îndreaptă către o perioadă periculoasă a politicii militarizate şi a lansat un apel către SUA şi Rusia pentru a începe rapid tratative cu privire la controlul armamentului nuclear, informează Reuters.

Foto: Sean Gallup/Getty Images

„Există tendințe periculoase - toată lumea le vede. Aş evidenţia doar două, ele sunt desconsiderarea dreptului internaţional şi militarizarea politicii mondiale” a spus Gorbaciov.

Administrația președintelui american Donald Trump a scos oficial Statele Unite din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) în luna august, acuzând Moscova că a încălcat prevederile acestuia și că a dezvoltat sistemul său 9M729, cunoscut în cadrul NATO drept SSC-8.

INF este un pact semnat de SUA şi fosta Uniune Sovietică în 1987, pe timpul guvernării lui Gorbaciov, în virtutea căruia au fost interzise rachetele lansate de la sol ce transportau focos nuclear pe o distanţă cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Moscova refuză să renunțe la acord, însă președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are acum altă opțiune decât să producă rachete interzise anterior pentru a-și asigura propria securitate.

Ultimul tratat important între SUA şi Rusia privind controlul armamentului, noul tratat START, va expira în 2021. Acesta limitează numărul de focoase nucleare pe care le pot produce cele două mari puteri nucleare din lume.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită să extindă acest tratat, dar s-a plâns de ceea ce el consideră a fi refuzul Washingtonului de a se implica serios în acest dosar.

Gorbaciov, acum în vârstă de 88 de ani, a declarat că desființarea tratatului INF face necesitatea convorbirilor între SUA și Rusia cu atât mai urgentă. Deși Gorbaciov nu are nicio influență directă la Washington și Moscova, viziunile sale continuă să aibă importanță majoră pentru unii factori de decizie, dat fiind rolul său în politica mondială.

Activitățile sale au influențat cursul istoriei mondiale: au dus la retragerea trupelor sovietice din Afganistan și țările din Pactul de la Varșovia și au asigurat semnarea tratatului INF. Politicianul fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace.


Pub