Boris Focșa, din nou cercetat penal
Social 18 octombrie 2019, 21:46 | 4562

Judecatoria Chisinau, sediul Ciocana, a dispus reluarea urmaririi penale in privinta lui Boris Focsa, fost ministru al Culturii si fost director al Teatrului ”Luceafarul”. Instanta a anulat trei ordonante ale procurorilor anticoruptie de clasare a dosarului penal, dupa ce juristul Ion Siman a mers in judecata cu o plangere impotriva institutiilor de urmarire penala.

Firul evenimentelor pornește din anul 2012. Atunci, Ion Șiman a scris o plângere la Procuratura Generală, prin care a solicitat să fie pornită urmărirea penală pe numele lui Boris Focșa, pe atunci ministru al Culturii, pe factorii de decizie ai Teatrului ”Luceafărul” și ai Agenției Proprietății Publice. Motivul invocat era că Focșa a admis separarea ilegală a monumentului de arhitectură de pe strada Eminescu 52 și privatizarea unor componente ale acestui imobil.

Ulterior, Boris Focșa a fost scos de sub urmărire penală, iar Ion Șiman a cerut Procuraturii Anticorupție anularea acestor ordonanțe. Totodată, el a solicitat să fie reluată urmărirea penală, iar factorii de decizie din această schemă să fie trași la răspundere. În iunie curent, Procuratura Anticorupție a emis o nouă ordonanță, prin care a fost respinsă plângerea sa. În aceste condiții, Ion Șiman s-a adresat din nou în judecată.

Am solicitat Procuraturii Generală să ne spună ce va întreprinde în acest caz și cum vor fi pedepsiți procurorii, care au clasat dosarul penal. De asemenea, ne-a interesat ce va face actualul ministru al Culturii pentru ca monumentul arhitectural de pe strada Eminescu din Chișinău să rămână în proprietatea statului. Răspunsuri la aceste întrebări sperăm să avem în ediția viitoare a emisiunii Patrula de la Jurnal TV. 

Opinia ta contează. Comentează!