(video) Slusari explică de ce viceguvernatorii BNM nu au fost invitați la audierile privind frauda bancară: „Toată conducerea deja cunoștea că din Bancă se fură”

Președintele Comisiei privind elucidarea circumstanțelor fraudei bancare Alexandru Slusari a explicat de ce viceguvernatorii BNM nu au fost audiați, după ce Ion Sturzu a declarat că nici el, nici Aurel Cincilei „nu au fost invitați la audieri”.

Foto: UNIMEDIA

„Pentru ce să îi întrebăm pe dânșii, dacă noi aveam deja informația că toată conducerea, da atunci era Banca Națională condusă de Drăguțan, viceguvernatori erau Tabîrța, Moloșag, Sturzu și Cincilei. Toată conducerea deja cunoștea că din Bancă se fură. Sturzu, apropos, în cadrul audierilor, a confirmat acest lucru”, a spus Slusari.

„Comisia a considerat că are informație suficientă, după ce parvenit informația oficială de la BNM, că 25,5 miliarde de lei, în trei săptămâni, au fost sustrase din cele trei bănci”, a mai adăugat Slusari.

Viceguvernatorul BNM Ion Sturzu a declarat că a fost invitat de Comisie „abia pe 11 octombrie 2019, după ce raportul comisiei a fost aprobat și publicat”.

„Precizez că până la finalizarea activității „Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare”, nici eu și nici viceguvernatorul BNM Aureliu Cincilei nu am fost invitați la audieri pentru a ni se adresa întrebări și a ni se oferi posibilitatea de a prezenta comisiei informațiile și argumentele deținute la acest subiect. De asemenea, nu ni s-a comunicat vreo acuzatie, deși comisia a activat circa patru luni, timp în care BNM și-a manifestat toată deschiderea și a prezentat comisiei toate materialele solicitate.

Personal am fost invitat la comisie abia pe 11 octombrie 2019, după ce raportul comisiei a fost aprobat și publicat, pentru a fi audiat pe 14 octombrie 2019, declarată oficial zi liberă, la ora 10.00. Din cei cinci membri ai comisiei, au fost prezenți doar domnii Alexandru Slusari și Lilian Carp. Astfel, informațiile pe care le-am furnizat comisiei nu se regăsesc în raport”, a declarat Ion Sturzu.


Pub