Măsură preventivă menținută în apel
Social 17 octombrie 2019, 22:04 | 1212

Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocatului lui Vladimir Plahotniuc și a menținut decizia instanței de fond, prin care fostul șef al PD a fost plasat în arest, în absență, pentru 30 de zile. Cererea avocatului a fost examinată într-o ședință cu ușile închise. Vlad Roșca susține că încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, este neîntemeiată și a cerut casarea acesteia.

De cealaltă parte, procurorul spune că la susținerea recursului, avocatul a invocat aceleași motive ca și în prima instanță.

Procurorul ne-a spus că avocatul a solicitat control judiciar pentru Plahotniuc. Potrivit unor surse din cadrul Curții de Apel, unul dintre judecătorii din complet, Ghenadie Morozan, și-ar fi luat abținere pe motiv că ar fi o rudă îndepărtată a lui Plahotniuc. Cererea sa a fost respinsă. Procurorul susține că nu știe nimic despre acest aspect.

Tot astăzi, procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat la ședința Consiliului Superior al Procurorilor că atunci când Plahotniuc va fi localizat, va solicita extrădarea lui. Vladimir Plahotniuc este cercetat penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit materialelor cauzei, în anii 2013 - 2015, el ar fi creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că sunt venituri ilicite, afirmă acuzatorii de stat. Fostul șef al PD ar fi fondat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii, prin care ar fi avut loc circulația sumelor deosebit de mari, mai exact circa 18 milioane de dolari și trei milioane 500 de mii de euro. Procurorii mai spun că bănuitul știa despre faptul că acești bani constituie mijloace financiare ilicite obținute din credite neperformante acordate de cele trei bănci falimentare din Republica Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!