14:11:25 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Un jurnalist de INVESTIGAȚII din Rusia a oferit mai multe detalii despre „spălătoria rusească”. Ce spune acesta despre o presupusă implicare a lui Usatîi: „Ce a fumat autorul?”

Anticorupție 17.10.2019 09:50 Vizualizări1750 Autor: Ziarul National
VIDEO // Un jurnalist de INVESTIGAȚII din Rusia a oferit mai multe detalii despre „spălătoria rusească”. Ce spune acesta despre o presupusă implicare a lui Usatîi: „Ce a fumat autorul?” captură


Jurnalistul de investigații de la publicația rusească „Novaya Gazeta”, Irek Murtazin, autorul mai multor anchete jurnalistice despre „Laundromat”, exclude posibilitatea implicării liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în această schemă bancară frauduloasă, menționând că acesta a devenit ținta unor atacuri la Moscova după ce a prezentat câteva informații secrete legate de cazul omorului unui om de afaceri din Rusia.

Jurnalistul de la „Novaya Gazeta” a fost invitat în studioul postului de televiziune RBK imediat după ce a fost prezentată o informație că Renato Usatîi ar fi implicat în „Laundromat”. RBK a citat „surse apropiate anchetei”, dar nu a oferit nicio dovadă, scrie timpul.md.

Murtazin a negat din start această posibilitate întrebând: „ce a fumat autorul?”. În primul rând, a explicat el, fostul angajat al Ministerului rus de Interne, Dmitri Zaharcenko, despre care se spune că a avut un rol important în această schemă, pur și simplu nu avea asemenea competențe, el fiind de fapt un maior care se ocupa de infracțiunile legate de pescuit și braconajul piscicol. „Este o prostie totală”, a exclamat jurnalistul.

De fapt, unul din autorii Laundromatului a fost Gherman Gorbunțov, cunoscut și ca „bancherul negru” și care avea legături cu Zaharcenko. Usatîi, de fapt, a fost cel care încă în 2010 a bătut alarma în ceea ce privește laudromatul. Iar acum Usatîi figurează în calitate de martor, spune sursa citată.

Potrivit lui Murtazin, atacurile asupra lui Usatîi au început după ce acesta i-a prezentat niște documente secrete legate de omorul omului de afaceri rus Alexandr Mineev. „„El mi-a prezentat o scrisoare a soției lui Alexandru Mineev cu rezoluția semnată de Vladimir Putin ca să fie efectuată ancheta. Peste trei zile, imediat ce scrisoarea a ajuns la FSB, s-a pomenit în mâinile lui Gorbunțov la Londra, iar după ce a fost publicată în „Novaya Gazeta”, au început probleme serioase pentru Usatîi, care a transmis scrisoarea – l-au anunțat în căutare, ca mai apoi să se dovedească un anunț fals. Iar acum au decis să-l lege pe Usatîi de „dosarul” Zaharcenko”, a declarat Irek Murtazin”, a declarat Murtazin.

Având în vedere toate aceste argumente, Murtazin consideră că informațiile despre așa-zisa implicare a lui Usatîi în Laundromat nu au nicio bază reală. „Demult mă ocup de această istorie și apare o sursă care aruncă o informație fără nicio dovadă. Zaharcenko era un ofițer inferior, nu avea nicio legătură cu domeniul bancar”, a explicat acesta, anunțând că în curând „Novaya gazeta” va publica noi informații despre Laundromat și despre implicarea lui Gorbunțov și a lui Vlad Plahotniuc în această operațiune.

Amintim că miercuri și Renato Usatîi a negat informațiile difuzate de RBK, menționând că acestea reprezintă de facto o parte a unei campanii de denigrare lansate de președintele Igor Dodon împotriva sa. „Atacul este organizat de PSRM și plătit din banii personali ai lui Dodon. Se știa încă acum câteva săptămâni că Dodon a comandat această campanie, după ce a apărut informația că a achitat 2,5 milioane de dolari pentru discreditarea mea și a „Partidului Nostru””, a declarat Usatîi într-o intervenție live pe facebook.

Usatîi a mai adăugat că Igor Dodon, care are acces la unele sondaje interne, știe că dânsul își va adjudeca Primăria Bălți din primul tur, precum și faptul că reprezentanții „Partidului Nostru” vor câștiga mai multe orașe importante la alegerile locale din 20 octombrie.

Acesta a mai spus că nu-l cunoaște pe Zaharcenko și că nu a avut niciodată vreo legătură cu compania „1520”, care ar fi implicată în scheme de corupție. El a anunțat că imediat după alegeri se va adresa în instituțiile abilitate din Federația Rusă, dar și personal președintelui Putin pentru a cere tragerea la răspundere a protectorilor lui Dodon care îi distrug reputația.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md