Linkuri accesibilitate

„Febră mare electorală pe malurile Bâcului”


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămânal, în dialog la Europa Liberă, cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct


Gheorghe Cojocaru: „Febră mare electorală pe malurile Bâcului, declarații peste declarații, suspiciuni în privința falsificării alegerilor în municipiul Chișinău, apeluri către alegători pe ultima sută de metri și acuzații în adresa adversarilor politici. Toate acestea în condițiile în care, judecând după sondajele de opinie, liderii cursei își mențin pozițiile câștigate și nimeni dintre alți pretendenți la fotoliul de primar general al capitalei nu pare să fie în stare să le arunce mănușa.”


Europa Liberă: Dar nimeni nu vrea să cedeze, toți cred că au o șansă, că va veni „surpriza Zelenski”. Rezultă, oare, că jocurile în Chișinău sunt ca și făcute și zarurile aruncate?

Gheorghe Cojocaru: „Sigur, elementul-surpriză nu poate fi scos cu totul din calcul, „elementul Zelenski”, de exemplu, dar sondajele de opinie de până acum au subliniat în repetate rânduri că liderii – socialistul Ion Ceban și Andrei Năstase de la Blocul politic ACUM – sunt la mare distanță față de ceilalți participanți la cursă, surprizele însă vor depinde de voința și prezența alegătorilor la urnele de vot, fie că totul se va decide într-un singur tur, fie că va urma un al doilea tur decisiv în care se vor confrunta reprezentanții celor două formațiuni de guvernământ.”

Europa Liberă: Aveți dreptate. Tradițional, dimineață vin alegătorii disciplinați, după care spre prânz se trezesc cei indeciși și după aia apar la secțiile de votare, dacă apar, cei care înclină balanța. Totuși vreau să vă întreb: cine dintre cei doi – Ion Ceban și Andrei Năstase – ar avea mai multe șanse să câștige alegerile, nu neapărat din primul tur?


Gheorghe Cojocaru: „Cu regret, sondajele de opinie n-au insistat și asupra rezultatelor unui eventual tur doi, ceea ce lasă loc speculațiilor și interpretărilor libere, însă, dacă s-ar ține cont de modul în care au votat locuitorii capitalei în alegerile locale precedente, atunci s-ar putea admite că socialistului Ion Ceban, care își va adjudeca un loc de frunte într-un prim tur, îi va fi greu, dacă nu imposibil mai curând să găsească resursele necesare pentru a repeta același scor și în cel de-al doilea tur de scrutin, atunci când ar putea sta față în față cu Andrei Năstase. Este de remarcat că un al doilea tur al alegerilor pentru Primăria orașului Chișinău a avantajat mai întotdeauna reprezentanții partidelor pro-europene în defavoarea reprezentanților forțelor de stânga.”

Europa Liberă: Deci, Andrei Năstase, recent instalat în fotoliul de primar general al capitalei pentru câteva ore, ar trebui să stea liniștit și să aștepte cuminte un al doilea tur al scrutinului?

Gheorghe Cojocaru: „Nu se știe în ce măsură instalarea lui Andrei Năstase la Primăria capitalei, pe care a câștigat-o anul trecut în turul doi în fața aceluiași Ion Ceban, dar care i-a fost refuzată abuziv de fosta guvernare l-ar putea ajuta acum să-și adjudece un nou mandat de patru ani de primar general al municipiului Chișinău. Dacă anul trecut Ceban și Năstase se aflau în raporturi clare de beligeranță, anul acesta, după preluarea guvernării în comun, liniile de demarcație între cei doi sunt mai greu de perceput, ceea ce n-are cum să fie un avantaj pentru liderul Platformei Dreptate și Adevăr. Rămânerea lui Andrei Năstase la Primăria capitalei va depinde, după cum se vede, de mobilizarea eșichierului pro-european și de capacitatea sa de a atrage voturile concurenților de pe segmentul de dreapta, ceea ce nu se anunță deloc o sarcină ușoară.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG