image
Sursa foto: space.com

NASA a prezentat costumul spaţial care va fi purtat de astronauţi pe Lună // VIDEO

NASA a prezentat miercuri două noi prototipuri ale unor costume spaţiale concepute pentru a fi purtate de toţi astronauţii, bărbaţi sau femei, care vor explora Luna, informează Live Science, citată de Agerpres.

În cadrul unui eveniment organizat la cartierul general al agenţiei, şeful NASA, Jim Bridenstine, alături de inginerii care au lucrat la aceste prototipuri, a prezentat noua generaţie de costume spaţiale destinate programului Artemis al NASA, care vizează şi trimiterea primei femei pe Lună până în 2024.

"Mergem pe Lună până în 2024 şi dorim (ca această misiune) să fie sustenabilă", a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine, adăugând că noile misiuni pe Lună vor oferi şi ocazia testării unor noi tehnologii ce vor fi folosite pentru a-i trimite pe astronauţi şi mai departe în Sistemul Solar. "Obiectivul ultim este să ajungem pe Marte. Iar pentru a ajunge pe Marte, trebuie să folosim Luna ca teren de pregătire".

Cele două prototipuri prezentate de NASA au fost concepute pentru două activităţi separate ce vor fi desfăşurate de echipajul aflat în misiune pe Lună. Unul dintre ele, denumit Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), în culorile steagului american, a fost purtat de Kristine Davis la prezentare şi este conceput pentru activităţi extravehiculare pe suprafaţa selenară.

Cel de-al doilea, denumit Orion Crew Survival System, de culoare portocalie, este un costum ce se poate presuriza şi va fi purtat de astronauţi la lansarea în spaţiu în noua capsulă Orion. Acest costum a fost purtat la eveniment de inginerul NASA Dustin Gohmert.

NASA va trimite pentru testare un costum xEMU pe ISS şi două pe suprafaţa Lunii, în următorii 2 ani, conform lui Chris Hansen, şeful biroului pentru Activităţi Extravehiculare al NASA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: