Importatori străini, în vizită la mai multe plantații de mere și întreprinderi care produc și exportă struguri

Circa 120 de producători și exportatori de struguri de masă, mere, prune, nuci și pomușoare din Moldova și companii importatoare din Ucraina, Romania, Belarus, Spania, Franța, EAU și Tadjikistan au participat la un forum internațional, organizat ieri la Chișinău. Participanții au vorbit despre nișele opționale pentru investiții, pentru a crește volumul exporturilor moldovenești de producție horticolă de valoare înaltă, prin promovarea producătorilor autohtoni și facilitarea accesului pe piață a acestora.

Foto: agrobiznes.md

Ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat că obiectivul Guvernului este de a majora consumul de fructe și legume autohtone în Republica Moldova, dar și de a pregăti această ramură pentru exportul pe piețele tradiționale și alte piețe noi. „Horticultura tradițională fiind direcția prioritară a agriculturii, valorificarea fructelor pe piețele internaționale este un deziderat ce trebuie să fie și pe agenda fiecărui fermier”, a subliniat Georgeta Mincu.

„Importatorii de fructe din multe țări manifestă un interes sporit pentru achiziționarea de fructe moldovenești. Confirmarea participării la această conferință a importatorilor din Emiratele Arabe Unite, Franța, Spania, România, Ucraina, Belarus și Tadjikistan, este o oportunitate pentru producătorii din Moldova”, a remarcat Andriy Yarmak, șeful Proiectului regional de dezvoltare a horticulturii FAO/BERD în Moldova, Georgia, Uzbekistan și Tadjikistan. Acesta a mai punctat că, pentru țara noastră, un segment neocupat este producerea legumelor în sere, care, pe moment, sunt importate în Moldova, spre exemplu, din Ucraina. „Producătorii sunt orientați spre acele culturi pentru care sunt oferite subvenții, cum ar fi cele pomicole și deseori nu studiază cerințele. Resursele existente în cadrul întreprinderii trebuiesc direcționate spre ceea ce este rentabil economiei țării și este solicitat la export, nu ceea pentru ce sunt oferite subvenții”, a punctat Andriy Yarmak.

Directorul adjunct al Federației Agricultorilor din Moldova „FARM”, Iurie Hurmuzachi, a menționat că o bună parte din producătorii autohtoni și-au ajustat producerea cerințelor pieței și demonstrează performanță, având unele dintre cele mai moderne plantații pomicole. „Prin această reuniune internațională se doreşte de a multiplica exemplele de succes și ideile inovatoare în investiții în horticultură de valoare înaltă. Forumul este o continuare a altor patru conferințe realizate anterior, în cadrul cărora au fost reflectate cele mai importante probleme din sectorul horticol. Au fost discutate oportunități de investiții pentru anumite specii horticole, identificând cele mai rentabile dintre acestea, și am prezentat cele mai performante tehnologii de producere a fructelor, strugurilor de masă sau pomușoarelor. Afirm cu certitudine că avem deja plantații în horticultură cu care ne putem mândri pe plan internațional”, a specificat Iurie Hurmuzachi.

Importatorii care au participat la Forumul comercial au avut ocazia să viziteze două plantații mari de mere, ce au toată infrastructura necesară exporturilor: depozitare modernă, linii de sortare. Pentru importatorii interesați de struguri de masă a fost organizată o vizită la întreprinderile care produc, depozitează și exportă struguri.

Suprafețele de culturi pomicole în țara noastră ating cifra de 140 mii de hectare, dintre care pe rod sunt circa 115 mii ha. Producția globală de fructe este de circa 900 mii de tone, iar productivitatea medie constituie 7-8 tone per hectar. Comparativ cu anii precedenți, producția de fructe s-a majorat cu circa 20%, datorită plantațiilor avansate. Exportul de fructe moldovenești pe piețele internaționale a ajuns la circa 300 mii de tone, ceea ce reprezintă o treime din potențialul producției totale.


Pub