Peste două tone de produse expirate, retrase de inspectorii ANSA din comerț și unitățile de alimentație publică, de la începutul anului

Peste 150 de ţări, inclusiv Republica Moldova, marchează astăzi Ziua Mondială a Alimentaţiei, declarată de Adunarea Generală a ONU cu scopul creşterii gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei. În primele 8 luni ale anului curent, inspectorii ANSA au retras din comerț și unitățile de alimentație publică 2.618,356 kilograme de produse neconforme.

Foto: reperul.ro

Anual, pe glob, se aruncă în jur de 88 milioane de tone de produse alimentare. Alimentele care ajung cel mai des la gunoi sunt: bucate gata, pâinea/produse de panificație, legumele şi fructele. Motivele care duc la acest lucru sunt: degradarea rapidă a alimentelor, estimarea greşită a cantităţii de alimente ce se consumă la o masă, dar şi cumpărăturile în exces.

La diminuarea considerabilă a efectelor negative produse de risipa alimentară atât asupra economiei, cât și a mediului pot contribui toți, de la producător la consumator.

ANSA, ca autoritate publică responsabilă de inspectare și control pe întregul lanț alimentar, constată existența produselor neconforme și aplică măsuri de retragere și neadmitere a acestor produse pentru consum.

În scop de excludere a fenomenului de risipă a alimentelor, Agenția a înaintat mai multe propuneri de modificare a Legii nr. 231 „Cu privire la reglementarea comerțului intern”, stabilind drept obiectiv interzicerea returului din unitățile comerciale a produselor neconforme, inclusiv a celor cu termen expirat. Astfel, operatorul va fi responsabil de nimicirea produselor alimentare neconforme. Pentru transpunerea în fapt a obiectivului nominalizat, ANSA a elaborat un ghid, care include recomandări practice și instrucțiuni concrete privind mecanismul de stabilire, retragere, păstrare și nimicire a acestor produse.

În primele 8 luni ale anului curent, inspectorii ANSA au retras din comerț și unități de alimentație publică 2.618,356 kilograme de produse neconforme.

Solicitat de UNIMEDIA în mod repetat să exemplifice din ce „unități de alimentație publică” au fost retrase alimente neconforme, șeful Direcției unități de comerț, alimentație publică și protecția consumatorilor din cadrul ANSA, Sergiu Sîrghi, nu a dorit să ne ofere informații.

Ambasada SUA în Moldova îndeamnă populația să spună #NuRisipeiAlimentare, pentru a atinge obiectivul #ZeroFoamete.

Ziua Mondială a Alimentației / Sursa:facebook.com/U.S.EmbassyMoldova


Pub