(video/doc) Rezultatele alegerilor locale din capitală ar putea fi invalidate sau fraudate, susțin doi membri CECEC. Reacția CEC

Cu trei zile înainte de desfășurarea alegerilor locale generale, doi membri ai Consiliului Electoral al Circumscripții Electorale Chișinău (CECEC) anunță că rezultatele scrutinului ar putea fi anulate. Motivul invocat este că inițial în cadrul consiliului electoral a fost aprobată nominal o anumită listă, însă ulterior pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a apărut o altă listă. În acest sens, trei membri ai CECEC au depus o sesizare la CEC și la Procuratura Generală (PG) să investigheze dacă cazul dat a fost o tentativă de invalidare sau de falsificare a rezultatelor alegerilor locale din 20 octombrie.

„În ședința CECEC din data de 24 septembrie, a fost constituită și votată componența nominală a birourilor electorale al secțiilor de votare din municipiul Chișinău. La această hotărâre a fost aprobată anexa cu lista persoanelor care face parte din fiecare biroul electoral al secțiilor de votare. Ulterior am constatat că pe pagina cec.md reprezentanții CECEC au plasat o altă anexă, cu alte persoane. În astfel de circumstanțe a fost adus publiculu informația despre componența nominală a persoanelor care, de fapt, nu au fost propuse de către cei care sunt desemnați. S-a constatat că anexa la hotărârea 62 publicată pe cec.md au fost schimbate persoanele ce au fost propuse de către CMC din 17 septembrie. Într-o astfel de situație, persista riscul ca procesele verbale privind rezultatele cu numărul voturilor, care urmau a fi întocmite la data de 20 octombrie, să fie semnate de către alte persoane, decât cele făcute publice pe pagina CEC. Adică să se invoce că procesele verbale privind rezultatele numărării voturilor au fost semnate de către alte persoane”, a declarat Igor Chiriac, membru CECEC.

Cu aceleași argumente a venit și Victoria Spînu, membră CECEC, care susține că de pe calculatorul acesteia au fost modificate listele fără încuviințarea ei și al CECEC.

„Într-o astfel de situație, când pe pagina oficială a CEC-ului se publică o altă listă a componenței nominale a birourilor electorale, probabil se aștepta ziua alegerilor, după care să se invoace că procesele verbale privind rezultatele numărării voturilor au fost semnate de alte persoane, decât cele care au fost desemnate în componența birourilor electorale și a se învoca nulitatea alegerilor. Un alt motiv de falsificare a anexei, ar putea fi includerea unor persoane pentru a se falsifica rezultatele voturilor.

La data de 11 octombrie, la ora 10:00, am constatat că lista prezentată de către mine la momentul constituirii birourilor electorale, nu corespunde cu anexa la hotărârea 62”, mai adăugat membra CECEC, Victoria Spînu.

Pe de o altă parte, Comisia Electorală Centrală dezminte posibilitatea fraudării alegerilor locale generale și susține că sesizarea a fost examinată atât de Comisie, cât și de către Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală nr. 1 Chișinău.

„Astfel, ca rezultat a unor investigații interne paralele, s-a constatat că anexa la Hotărârea CECE nr. 1 Chișinău nr.62 din 24 septembrie 2019 cu privire la componența nominală a membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare corespunde cu Decizia Consiliului Municipal Chișinău, în partea ce ține de desemnarea membrilor birourilor electorale corespunzătoare. La fel, s-a stabilit că lista membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare, care își exercită real atribuțiile corespunde anexei aprobate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală nr. 1 Chișinău.

Eroarea admisă pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale nu produce efecte juridice și nu afectează procesul electoral. Aceasta a fost generată prin greșeala făcută de un operator al CECE nr.1 Chișinău”, susține CEC.

Totodată, CEC menționează că Victoria Spînu cunoaște despre concluzia anchetei interne, a participat împreună cu funcționarii CEC la investigarea și verificarea veridicității informației invocate în sesizare, precum și a votat Hotărârea Consiliului Electoral de Circumscripție Electorală nr. 1 Chișinău, prin care s-a atestat eroarea tehnică admisă și nicidecum o pretinsă fraudare a procesului electoral.

CEC / Sursa:cec.md
CEC / Sursa:cec.md


Pub