Prim-ministra Maia Sandu asigură cetățenii că „nu vom avea o criză a gazelor”

Prim-ministra, Maia Sandu a dat asigurări cetățenilor în cadrul emisiunii „Politica” că nu va fi vreo criză a gazelor, însă pentru orice eventualitate are două opțiuni de soluționare a situației în cazul în care Ucraina și Rusia nu ajung la un consens pe marginea acestui subiect până la 1 ianuarie 2020.

Foto: UNIMEDIA

„Nu va fi o criză a gazelor. Există mai multe soluții tehnice. Pe 28 octombrie va avea loc o discuție între cel trei părți: UE, Ucraina și Rusia. O să vedem care vor fi deciziile, inclusiv pe 28 octombrie, dar semnalele din partea Bruxelles-ului sunt tot mai pozitive. Semnale există că sunt șanse mai mari să se ajungă la o înțelegere pe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei, dar chiar dacă nu se ajunge, există alte soluții tehnice la care noi putem să recurgem”, a declarat Maia Sandu.

„În situația în care la acest acord nu se ajunge până la 1 ianuarie, prima opțiune este să facem o rezervă pentru consumul de o mună de zile și să o depozităm pe teritoriul Ucrainei, pentru că Ucraina are depozite pentru gaze. O lună în care să putem rezolva problema altfel și cealaltă opțiune este tronsonul pe la sudul Republicii Moldova. Acolo discutăm cu Bulgaria și România pe segmentul acesta”, a adăugat prim-ministra.

UNIMEDIA amintește că Igor Dodon a efectuat mai multe vizite în Rusia în luna precedentă pentru a discuta și conveni cu autoritățile ruse la un consens privind prețul gazelor naturale pentru Republica Moldova.

Astfel, Igor Dodon a declarat că „după discuții multiple cu Gazpromul și cu Putin am convenit ca de la 1 octombrie reducerea la gazele naturale să fie deja de 10-15 dolari la 1000 metri cubi, iar mecanismul, care urmează să fie pus la punct de Moldovagaz și Gazprom ne permite ca în acest an să nu fie majorat prețul la gaze pe intern. În acest an, nu majorăm tarifele la gaz, iar în anul viitor, ținând cont de ceea ce am convenit, de la 1 ianuarie prețul ar putea să fie cu 40/50 de dolari la 1000 de metri cubi pentru Moldova, iar de la 1 aprilie ar putea scădea chiar cu încă 70 de dolari. De aceea mecanismele care au fost convenite, trebuie să fie implementate în următoarele săptămâni ne permite în acest an să nu majorăm tarifele, iar anul viitor chiar să avem o reducere, pe intern. S-au găsit rezerve și pe interior la Moldova Gaz. Au fost stopate toate cheltuitele neclare, care se duceau sute de milioane la niște firme.”


Pub