Image-Description
Adunarea Populară insistă ca procurorul-șef al Găgăuziei să fie numit la Comrat
Politic 16 octombrie 2019, 09:52 | 1275

Adunarea Populară (legislativul regional – n.red.) de la Comrat a aprobat marți criteriile de selecție și procedura de concurs pentru funcția de procuror-șef al Găgăuziei. Un proiect în acest sens a fost votat, în ambele lecturi necesare, cu votul a 25 de deputați.

Documentul prevede criteriile de selecție a candidaților, procedura constituirii comisiei de concurs și componența acesteia, precum și regulile de desfășurare a concursului, precizează presa regională.

Pe parcursul dezbaterilor, a fost acceptată propunerea de a înlocui denumirea funcției de „procuror-șef al Găgăuziei”, conformă legislației naționale a Republicii Moldova, cu cea de „procuror al Găgăuziei”, care ar corespunde legislației cu privire la statul special al autonomiei.

În acest context, bașkanul (guvernatorul – n.red) Irina Vlah, prezentă la ședința Adunării Populare, a anunțat că președintele Igor Dodon a asigurat-o că 35 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova vor prezenta o inițiativă de modificare a legislației naționale cu privire la procuratură și poliție, „pentru a le ajusta legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”.

„Noi nu trebuie să încălcăm propria lege”, afirmă Irina Vlah.

Amintim că, la începutul lunii august, bașkanul Irina Vlah i-a cerut procurorului general interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu, demiterea procurorului-șef al Găgăuziei, Vasile Stoinov, pe motiv că acesta ar fi fost numit ilegal în funcție. Vlah mai afirma că Stoinov a fost desemnat ca procuror-șef la comrat de fost guvernare, cu scopul a executa comenzile politice ale PDM.

Menționăm, de asemenea, că bașkanul Irina Vlah a insistat, anterior, asupra modificării legislației naționale, pentru a permite autoritățile regionale de la Comrat să aibă ultimul cuvânt în ceea ce privește numirea procurorului-șef din Găgăuzia.

Opinia ta contează. Comentează!