Cât ne costă să mâncăm sănătos
Social 16 octombrie 2019, 22:05 | 4074

Mancam ce pica, pentru ca nu ne tine buzunarul sa cumparam ceva calitativ si sanatos. Asa spun multi oameni, cand sunt intrebati ce pun in cratita zi de zi. In Ziua Mondiala a Alimentatiei am incercat sa spargem mitul, potrivit caruia, a manca sanatos costa mult. Am luat in echipa noastra de filmare un nutritionist si am mers la Piata Centrala din Chisinau.

Unii spun că încearcă să mănânce cât mai sănătos: carne, lapte, ouă... toate din gospodăriile particulare.

Am încercat să spargem mitul precum că a mânca sănătos este scump, de aceea am luat-o cu noi la piață pe nutriționista Galina Tomaș, care ne spune cum substituim produsele nesănătoase cu cele care ne dau sănătate.

Și în cazul amatorilor de dulciuri este simplu. Alegem prune, mere și dovleac. Fiecare costă câte 10-15 lei, în defavoarea tortului de peste 100 de lei kg.

Când spunem Ziua Mondială a Alimentaţiei, nu ne referim doar la alimentația sănătoasă, dar și la cele peste 800 de milioane de oameni, care suferă de foamete sau la cei peste 50 de milioane de copii afectați de risipa de alimente. În multe țări risipa alimentară este sancționată dur. Exemplul a fost urmat și de un restaurant dintr-un hotel din Chișinău, care anunță că taxează clienţii ce nu mănâncă tot ce au comandat. Amenda este de cinci euro sau 100 de lei. Anual, pe 16 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Alimentației. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că în ultimele decenii ne-am schimbat dramatic modul de alimentație ca rezultat al globalizării, urbanizării și creșterii veniturilor. Obezitatea și alte forme de malnutriție afectează aproape fiecare a treia persoană, iar prognozele arată că până în 2025, aproape jumătate din populația de pe glob va fi afectată de acest lucru. 

Opinia ta contează. Comentează!