21:29:31 24.04.2024
Stiri

PSRM și „ACUM” au convenit să COALIZEZE la nivel local după 20 octombrie. „Votându-l pe Andrei Năstase, îl votăm de fapt pe Ceban. Și viceversa. Este un fapt dovedit cu acte în regulă”

Politică 16.10.2019 09:00 Vizualizări6076 Autor: Ziarul National
PSRM și „ACUM” au convenit să COALIZEZE la nivel local după 20 octombrie. „Votându-l pe Andrei Năstase, îl votăm de fapt pe Ceban. Și viceversa. Este un fapt dovedit cu acte în regulă”


Blocul „ACUM” și PSRM, aliate la nivel central, au convenit să facă același lucru și la nivel local după alegerile din 20 octombrie. Astfel, votându-l pe Andrei Năstase, votăm pentru Ion Ceban și viceversa, consideră analistul politic Petru Bogatu.

„Blatul e un termen relativ nou, provine din jargonul microbiștilor și înseamnă un meci de fotbal trucat. Prin extensie, tot așa poate fi numit și un joc politic măsluit. Sau o cursă electorală contrafăcută. Privite din acest unghi, alegerile de la 20 octombrie nu sunt altceva decât o înșelăciune ordinară. Mai pe șleau vorbind, un blat nerușinat”, scrie acesta într-un editorial pentru deschide.md.

Potrivit acestuia, liderii coaliției de guvernământ nici nu ascund asta. „Șeful fracțiunii parlamentare a PSRM, Vlad Bătrâncea, bunăoară, îi amintește lui Andrei Năstase că formațiunile lor au semnat un „acord politic cu principii de corectitudine și neagresiune”. Este vorba de cel mai neobrăzat blat cu putință între două echipe politice distincte. Deși, formal vorbind, concurează între ele, acestea au format un cartel abuziv și mizerabil careîmparte sferele de interese în capitală și în provincie pentru a monopoliza puterea de sus până jos. „Avem înțelegere că la nivelul administrațiilor publice locale vom uni eforturile”, mărturisește cu o sinceritate dezarmantă același Bătrâncea. Cu alte cuvinte, blocul „ACUM” și PSRM, chit că cel dintâi susține că-i de dreapta, iar cel de-al doilea afirmă că-i de stânga, sunt o apă și un pământ”.

Sursa citată subliniază că rivalitatea dintre partidul pro-Kremlin, pe de o parte, și formațiunile pretins proeuropene de la putere, pe de alta, este o ficțiune menită să tragă clapa alegătorilor, să ascundă că între Dodon, Sandu și Năstase nu-i nicio deosebire.

„Toți fac același lucru: instalează pe osatura actualei guvernări hibrid o verticală a puterii de tip putinist, un regim autoritar fără o opoziție reală. Are loc politizarea cinică a justiției, capturarea instituțiilor publice autonome, acapararea structurilor de forță, subordonarea instituțiilor media și mafiotizarea economiei naționale. Scrutinul este folosit de guvernarea hibrid pentru a legitima ciocofleandura ajunsă în fruntea bucatelor. La orizont se conturează un regim autoritar al clanurilor de profitori politici”.

Bogatu a mai adăugat că statul „degenerează dintr-o guvernare oligarhică într-o dictatură a cleptocrației. „Dacă anterior statul era la cheremul unui oligarh și al partenerilor săi, astăziR. Moldova a încăput pe mâna unor impostori care, cu toate că în acte sunt săraci și nu au afaceri, își permit să cumpere, prin interpuși, trusturi media, să monopolizeze sectoare întregi ale economiei naționale etc. Dodon este întruchiparea cleptocratului hrăpăreț careajuns să dețină pâinea și cuțitul țării. Șeful statuluiprofită cu impertinență de autoritatea sa politică pentru căpătuire personală, pentru a-și face averi nedeclarate, pentru a-și sponsoriza „partidul prezidențial” și a-și achita facturile politice”.

Acesta a mai adăugat că Blocul „ACUM” joacă rolul ingrat de gardian al gangsterilor și vânzătorilor de țară. „Fără coaliția cu PAS și PPDA, Dodon era deja în pușcărie pentru finanțări ilicite din Rusia și înaltă trădare. Maia Sandu l-a adăpostit de fapt pe președinte, l-a salvat de urmărire penală, profanându-și astfel propria reformă a justiției. Să nu-și facă iluzii însă. Cel care oferă protecție mafioților și cozilor de topor, scăpându-i de pedeapsa meritată,comite o infracțiune gravă și va trebui să plătească scump pentru complicitate cu tâlharii. Revenind la alegerile de duminica viitoare, trebuie să înțelegem că votându-l pe Andrei Năstase îlvotăm de fapt pe Ceban. Și viceversa. Astăzi acumiștii și socialiștii fac parte din același cerc vicios”, conchide Bogatu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md