18:28:52 24.04.2024
Stiri

Un deputat „ACUM” le-a pus gând rău funcționarilor suspectați de ÎMBOGĂȚIRE ILEGALĂ. Aceștia ar fi PROTEJAȚI de o hotărâre a Curții Constituționale

Anticorupție 16.10.2019 13:00 Vizualizări2156 Autor: Ziarul National
Un deputat „ACUM” le-a pus gând rău funcționarilor suspectați de ÎMBOGĂȚIRE ILEGALĂ. Aceștia ar fi PROTEJAȚI de o hotărâre a Curții Constituționale Facebook


Deputatul Blocului „ACUM”, Dumitru Alaiba, susține că averile dobândite ilicit de unii funcționari nu pot fi eficient confiscate din cauza unei hotărâri a Curții Constituționale din 2015. Această hotărâre ar distruge mecanismul legal, crede Alaiba.

Astfel, Alaiba menționează că, la solicitarea Centrului de Politici și Reforme, va sesiza Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să-și revizuiască hotărârea din 2015, care spune că funcționarii suspectați de îmbogățire ilegală nu sunt obligați să explice proveniența bunurilor deținute.

Recomandarea expertului CPR, Andrei Cebotari, este inversarea sarcinii probei, adică, dacă cheltuielile depășesc substanțial veniturile, inculpatul trebuie să dovedească cum a obținut aceste bunuri. Dacă acesta nu poate demonstra proveniența legală a lor, statul le confiscă, iar persoana este trasă la răspundere pentru îmbogățire ilicită.

Aceasta ar rezolva problema articolului 3302 din Codul Penal, care pe moment prevede pedeapsă doar în cazul în care agentul constatator (CNA sau Procuratura Anticorupție) dovedește, cu probe, că aceste bunuri nu au fost obținute legal, dar nu și pentru deținerea bunurilor care depășesc veniturile legale, așa cum este în practica internațională.

Aici puteți vedea inițiativa adresată Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md