12:56:04 28.03.2024
Stiri

Transparency International-Moldova recomandă autorităților de la Chișinău să ANULEZE DEFINITIV programul de acordare a cetățieniei R. Moldova contra investiții: Riscuri de securitate regională

Economie 16.10.2019 13:15 Vizualizări1653 Autor: Ziarul National
Transparency International-Moldova recomandă autorităților de la Chișinău să ANULEZE DEFINITIV programul de acordare a cetățieniei R. Moldova contra investiții: Riscuri de securitate regională


Transparency International-Moldova a elaborat un raport privind riscurile pe care le generează Legea cetățeniei prin investiții din Republica Moldova și recomandă autorităților de la Chișinău anularea definitivă a programului, ca fiind unul nociv şi cu pericole la adresa securității regionale.

De asemenea, experții TI-Moldova propun începerea unei investigaţii asupra modului de iniţiere şi promovare a programului, sincronizat cu alte inițiative ce vizau amnistia capitalurilor și decriminalizarea infracțiunilor economice și financiare, a aspectelor legale de organizare a licitaţiilor pentru selectarea companiilor private implicate pentru a demonstra scopul real şi rea intenţie a autorilor.

Menționăm că noua guvernare s-a angajat să anuleze Legea cetăţeniei prin investiţii. Iniţial, legea a fost suspendată pentru o perioadă de patru luni, iar cele 34 de solicitări de cetăţenie deja depuse vor fi examinate, fără a mai accepta noi solicitări.

Raportul relevă că preşedintele Republicii Moldova a oferit deja șase cetăţenii ale R. Moldova prin investiţii, iar suma încasată în bugetul de stat este de 545 de mii de euro.

„Printre primii aplicanţi la cetăţenie prin acest program au fost rude şi apropiaţi ai principalilor figuranţi într-o serie de dosare ce ţin de fraude bancare, concesionări frauduloase de active ale statului, persoane cu interdicţii de călătorie”, cităm din raportul numit „Porțile spre Europa: Comerț cu cetățenie de Moldova”.

Experții de la IT-Moldova au plasat promovarea acestui proiect de lege în contextul politic din R. Moldova, care în perioada 2014-2019 era stat capturat de interesele unui grup oligarhic, o jurisdicţie implicată în mai multe scheme de spălare de bani.

„Cea mai vestită din ele a fost „spălătoria rusească”, prin care au fost spălate zeci de miliarde de dolari SUA. Printr-o altă fraudă de proporţii, cunoscută ca „furtul miliardului”, din sectorul bancar a fost furată o sumă echivalentă cu 1/8 din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. În aceste circumstanţe, pentru a legaliza banii obţinuţi din asemenea scheme, „elita politică” din cercul oligarhului a iniţiat o serie de proiecte legislative. Astfel, în 2016, au fost promovate simultan „legea amnistiei capitalurilor” şi „legea cetăţeniei prin investiţii” – două proiecte care au creat condiţii propice pentru o spălătorie de bani la nivel internaţional. Mai mult decât atât, în 2017, aceleaşi persoane din cercul oligarhic au încercat să libereze de răspundere penală persoanele implicate în fraude economice, financiare şi bancare printr-un alt proiect cunoscut ca „legea decriminalizării unor tipuri de fraude”. Deşi scopul real al unui astfel de program „Golden Visa” era obţinerea rentelor din spălări de bani la nivel internaţional, proiectul a fost ambalat frumos pentru cetăţenii Republicii Moldova ca o iniţiativă de susţinere a mediului antreprenorial, iar pentru cetăţenii străini – drept o oportunitate de a beneficia de regimul liberalizat de vize şi posibilitatea de a călători fără vize în peste 120 de ţări”, se mai arată în raport.

Extras din publicitatea externă a „beneficiilor cetățeniei prin investiții” – dovada caracterului de refugiu, spălătorie și porți spre Europa pentru străinii cu probleme, conceput în schema din R. Moldova:


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md