Dacă ştiaţi că în Moldova există porţiuni de drum unde se poate rula cu 110 km/h, uitaţi despre asta

Să începem cu o retrospectivă. În primele zile ale lunii mai din anul 2017, Cabinetul de Miniştri de la Chişinău a aprobat pozitiv un set de modificări la Regulamentul Circulaţiei Rutiere, iar una dintre reguli noi/actualizate stipula: “în cazul în care siguranţa traficului este garantată, pe anumite sectoare de drum, pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3.500 kg, limita de 90 km/h poate fi majorată până la 110 km/h, prin instalarea indicatorului 3.27 de semnificație corespunzătoare și a panoului 6.6.1”.

FOTO simbol: dynamicmedia.zuza.com

Odată ajunsă această informaţie în presă, aceasta i-a bucurat pe unii şoferi, însă alţii au rămas confuzi când au auzit că în Republica Moldova se va putea circula pe unele drumuri în “regim de autostradă”.

Chiar şi colegii de la ProTV Chişinău au realizat peste câteva zile un material în care au menţionat că autorităţile au şi indentificat deja două porţiuni de drum unde se poate desfăşura circulaţia cu o astfel de viteză: pe traseul Chişinău-Soroca, între localitățile Gornoe și Peresecina, dar şi pe traseul Chişinău-Cimişlia. Totuşi, cei de la INP au declarat că pe ultimul nu este posibil de mărit limita de viteză pentru că nu există condiţii elementare.

Ulterior spre sfârşitul lunii iunie din 2017, portalul bizlaw.md a scris că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a identificat două porțiuni de traseu pe unde se va putea circula cu 110 km la oră, potrivit ultimelor modificări la Regulamentul circulației rutiere. Este vorba de două segmente, care vor primi numele de autostradă. La intrarea și ieșirea de pe acestea va fi amplasat indicatorul rutier 5.2 (autostradă).

Informația a fost oferită atunci oficial de vice ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Usatâi. Potrivit lui, “prima porțiune a fost identificată pe traseul M2 Chișinău-Orhei. Circulația cu 110 km la oră va fi permisă pe un segment de 7 km, între localitățile Micăuți și Peresecina”. Viceministrul a mai declarat atunci că “această porțiune de drum, corespunde standardelor unei autostrăzi: are bandă de separare a carosabilelor și câte două benzi de circulație în ambele sensuri”.

Cea de-a doua porțiune de drum, identificată de Ministerul Transporturilor, era M3 Chișinău-Cimișlia. “Aici se va putea circula cu 110 km/h pe un segment de 30 de kilometri. Pe acest tronson de drum urmează a fi efectuate lucrări. Mai exact, pe porțiunea respectivă trebuie să fie construită banda de separare. De asemenea vor fi instalate indicatoare rutiere corespunzătoare pe ambele porţiuni”, se arătau printre explicaţiile vice ministrului.

A sosit într-un final ziua de 30 iunie 2017. Aceasta a fost ziua când au intrat în vigoare modificările făcute de Guvern în mai şi iată din acest moment s-a creat o confuzie şi mai mare. Una din prevederile Regulamentului actualizat era că limita de viteză poate fi majorată pe anumite porțiuni de drum, iar această idee s-a coagulat cumva cu declaraţiile autorităţilor privind cele două porţiuni de drum.

De atunci s-a creat senzaţia că este permisă oficial deplasarea cu 110 km/h pe traseul Chişinău-Orhei (în tronsonul cu parapet central), asta pentru că are câte două benzi pe sens şi un parapet care desparte carosabilele. Unii conducători auto poate au luat-o în serios, însă majoritatea au şi uitat de această noutate între timp.

Totuşi, circulând în ultimele săptămâni cu echipa AutoBlog.MD prin ţară, inclusiv pe acest traseu, în contextul unor discuţii ne-am amintit de informaţia despre limita de viteză maximă, majorată printr-o modificare făcută în RCR. Eram şi noi cu ideea că pe aici se poate circula cu 110 km/h, asta deşi nu observasem niciodată vreun indicator rutier care să permită asta. Acum câteva ore am decis să concretizăm acest lucru printr-o interpelare făcută la adresa INP şi iată ce răspuns am primit:

“În Republica Moldova nici o porțiune de drum nu întrunește condițiile de a circula cu viteza de 110 km/h (astfel pe toate drumurile extra urbane existente se poate circula cu maxim 90 km/h). Ca să îndeplinești criteriile de autostradă sunt mai multe aspecte de infrastructură, iar cele de pe traseul Chişinău-Orhei nu corespund (inclusiv pentru că există intersecţii semaforizate, ceea ce nu este tipic pentru o autostradă, cât de mică nu ar fi aceasta)”, a declarat Diana Fetco, ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare.

Vezi şi: Autostradă de 100 de km în Moldova! Subiectul a ajuns în agenda Parlamentului European și a Comisiei Europene

Vezi şi: Vom avea autostrăzi în Moldova? Chinezii sunt gata să investească în drumurile din țara noastră

Vezi şi: A început construcţia autostrăzii inelare din jurul Mării Negre! O parte din cei 7140 de km vor trece şi prin Moldova

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/