‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDirectorul Monicol: Acuzaţiile împotriva companiei privind exportul miezului de nucă nu au niciun temei

Directorul Monicol: Acuzaţiile împotriva companiei privind exportul miezului de nucă nu au niciun temei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Asociaţia Exportatorilor de Nuci salută implicarea autorităţilor în soluţionarea problemelor din domeniu şi decizia de a reveni la preţurile de achiziţie valabile pe piaţă înainte de monopolizarea acesteia, informează Infotag.

Despre aceasta se menţionează într-o declaraţie a asociaţiei, care îndeamnă Guvernul să continue eforturile pentru îmbunătăţirea legislaţiei, ţinând cont de realităţile pieţelor locale şi internaţionale, precum şi pentru încetarea cauzelor penale pornite nelegitim împotriva mai multor membri ai asociaţiei.

„Pe lângă comisia pentru analiza monopolului privind exportul nucilor, în cadrul Guvernului a fost format un grup de lucru, care întrunește profesionişti, ce, împreună cu asociaţia, examinează în prezent toate aspectele pieţei nucului şi elaborează propuneri concrete de ordin legislativ, regulatoriu pentru eliminarea gravelor deficienţe a ramurii”, menţionează autorii documentului.

Potrivit lor, membrii asociaţiei, printre care nu se regăsesc monopoliştii de odinioară, au început deja achiziţiile de nuci în acest an cu preţurile caracteristice pieţei de până la monopolizarea ei.

În 2016, exportul de nuci a scăzut brusc – cu 35% sau cu 300 milioane de lei, iar preţul de achiziţie s-a prăbuşit cu peste 50%. Această criză a provocat numeroase probleme exportatorilor şi populaţiei, pentru care vânzarea nucilor era o sursă importantă de venit. Comisia parlamentară special creată a constatat că această situaţie a fost facilitată de o comisie creată de fostul premier şi vicepreşedinte al PDM, Pavel Filip, sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, evaziune fiscală, falsuri în acte de achiziţie şi contrabandă cu nuci.

Cu ajutorul acesteia, companiile specializate în exportul nucilor au fost sancţionate pentru că nu completau actele de achiziţie. Seria de controale a blocat activitatea companiilor, în rezultatul acestora au fost sechestrate mii de tone de nuci, iar numeroase companii s-au autolichidat. Totodată, chiar dacă companiile aveau documente de achiziţie, acestea erau recunoscute drept false, deoarece vânzătorul refuza să confirme actul vânzării. Tot atunci au apărut anumiţi facilitatori, care se obligau să rezolve problema contra unei sume de bani. Comisia parlamentară a primit confirmări asupra existenţei unor persoane şi structuri care cereau 10 mii de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat sau 0,5 dolari pentru fiecare kilogram. Preţul de achiziţionare a scăzut brusc, de la 120-140 lei până la 40 lei de kilogram. De această situaţie au profitat alte companii, care au majorat brusc exportul de nuci.

Directorul „Monicol” consideră că „acuzațiile făcute în adresa companiei nu au nici un temei”

Acuzaţiile împotriva companiei „Monicol” cu privire la exportul miezului de nucă nu au niciun temei, consideră directorul general Dumitru Vicol. El a scris pe pagina sa de facebook că „până acum a tot suportat tacit toate învinuirile şi mizeria care au fost spuse în adresa companiei şi a lui personală”.

„Am tăcut nu pentru că îmi era frică sau nu aveam ce riposta, pur şi simplu credeam că guvernarea e nouă şi are nevoie de timp pentru a clarifica lucrurile şi a se convinge că acuzaţiile făcute în adresa noastră nu au niciun temei”, a scris Vicol.

‹ adv ›

Drept argument managerul companiei a publicat dinamica exporturilor miezului de nuci efectuat de către „Monicol”. Potrivit lui, compania are o creştere graduală, care nu are nimic în comun cu aşa-numitele „facilităţi” de care este acuzată ca ar fi beneficiat, şi nici nu „a triplat vânzările”.

„Creşterea exporturilor s-a datorat, în primul rând, faptului că am investit foarte mult în dezvoltarea întreprinderii pentru a o aduce la standardele europene şi a livra calitate clienţilor noştri. Pe parcursul anilor, am obţinut cele mai înalte certificări internaţionale: IFS, BRC, EU, NOP, Bio Suisse Standards, HACCP, BSCI etc., care ne-au permis să lucrăm cu clienţi importanţi de pe piaţa UE. Portofoliul nostru de clienţi, imaginea pozitivă, experienţa şi echipa de profesionişti, care am consolidat-o pe parcursul a 18 ani sunt cheia succesului nostru, care ne-a determinat creşterea”, a menţionat Dumitru Vicol.

Vorbind despre acuzaţiile împotriva companiei precum că „Monicol” ar fi obţinut „subvenţii mari din parte statului”, el a spus că „investiţiile au fost efectuate preponderent din surse proprii şi credite bancare”. Potrivit lui, subvenţiile obţinute de la AIPA au fost strict în limitele legii şi considerabil mai mici decât ale altor agenţi economici, fapt verificat de nenumărate ori, inclusiv de comisia UE.

„Am fost mereu în afara politicii şi ne-am străduit să ne concentrăm doar pe afacere, crezând că dacă lucrăm preponderent la export, factorul politic nu ne va afecta. Dar nu a fost aşa! Faptul că fiica s-a căsătorit cu fiul lui Pavel Filip este oare o crimă? Apropo, asta s-a întâmplat până a deveni el premier”, a spus Vicol, menţionând că „e greu să rezişti atunci când eşti acuzat de ceea ce nu ai făcut”.

Directorul „Monicol” a menţionat că, pentru a se apăra a apelat la asociaţiile din care face parte compania – EBA şi AmCham Moldova.

„Am cerut ajutor partenerilor străini, Delegaţiei EU, cu care am apărat şi în trecut sectorul nucilor, ce mereu a fost hârţuit de către toate guvernările. Pe parcursul anilor am vorbit mereu deschis despre impedimentele create artificial şi intimidarea populaţiei, care îşi vinde producţia de pe lângă casă, cât şi despre riscul pierderii competitivităţii, încercând de a găsi metode legale de achiziţii, inclusiv propunând reţinerea la sursa de plată a taxei pe achiziţii”, a menţionat el.

‹ adv ›

În ceea ce priveşte problema „instituirii unui monopol asupra exportului de nuci”, Dumitru Vicol a menţionat că potrivit unor date statistice publicate în presă, în 2018 cota exportului „Monicol” a fost de 14%, iar „Maestro Nut” – 46%. Această companie este membră a Asociaţiei internaţionale INC.

Directorul „Monicol” şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că comisiile care investighează situaţia din industrie nu au luat în considerare deschiderea companiei şi dorinţa de a furniza informaţii pe le deţine.

„Cu părere de rău, nu aţi găsit de cuviinţă să ascultaţi şi poziţia noastră pentru a vă crea o imagine obiectivă”, a scris Dumitru Vicol.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›