Date catastrofale în urma analizării aerului din Chișinău: Norma de concentraţie a hidrogenului sulfurat a întrecut cu 500% maximul admis

Am respirat cantităţi exagerat de mari de hidrogen sulfurat, atâta timp cât în Chişinău a bântuit mirosul îngrozitor. Acestea sunt rezultatele obținute în urma unor analizel efectuate la un laborator din România, care arată că norma de concentraţie a acestui gaz toxic a fost de 500% pentru maximul admis. Verificările au fost comandate şi facute publice de Sergiu Postică, om de afaceri din Chişinău implicat în problemele comunităţii, informează TVR Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Sergiu Postica spune că a apelat la inspectorii de mediu din România atunci când Chișinăul se sufoca sub mirosul înţepător. „Ştiţi cum a scris inspectorul de acolo? Rezultatele sunt catastrofale. Ştiţi depăşirile de cât sunt în medie? De 500%. Este normă europeană care probabil e şi la noi adoptată. Cu 50% dacă e depăşire asta e mult”, a precizat acesta.

Omul de afaceri susține că probele de aer au fost prelevate într-o zi când nu mirosea atât de urât în Chişinău. „Specialiştii din România au zis că poate să miroase foarte urât, dar în realitate chimic să nu iasă nimic. Ei mi-au spus deodată că risc, am plătit o sumă mare de bani pentru rezultatele acestea. Straşnic, e straşnic. Dar astea sunt date şi dovezi cu care vom putea merge mai departe”, a relatat Postică.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, nivelul de hidrogen sulfurat în aer ar fi de doar 0.008 miligrame pe metrucub. De 1,3 ori e depăşită şi norma la dioxidul de azot, iar la monoxidul de azot de 1,1 ori. Mai gravă e situaţia în cazul la aldehida formică, nivelul căreia e mai mare de 5,2 ori.

Unimedia reamintește că la sfârșitul lunii august, un miros insuportabil s-a lăsat peste Chișinău. Deși se intuia că ar fi vorba despre o defecțiune a Stației de Epurare, reprezentanții Apă-Canal Chișinău au comunicat că stația de Epurare (SE) lucra la parametrii normali, iar deversări și transportări de nămol nu ar fi. Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, declara că administrația instituției minte și că stația de epurare ar fi defectă. La începutul lunii septembrie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului s-a autosesizat în legătură cu mirosul urât din Chișinău și poluarea râului Bîc. Secretara de stat de la MADRM, Iuliana Cantaragiu a anunțat atunci că sursele de poluare ar putea fi multiple, inclusiv de la agenți economici. Ulterior, Inspectoratul Național de Investigație al IGP a inițiat controale inopinate la Stația de Epurare.

Totodată, subiectul mirosului urât a ajuns și la Guvern. Potrivit Iulianei Cantaragiu, peste două tone de capuri de pește ar fi fost aruncate în râul Bâc de către un agent economic. Tototdată, o altă sursă ar fi fost o întreprindere ce produce alcool. La 2 octombrie, Procuratura Generală a anunțat că a pornit o cauză penală pe faptul poluării apei și aerului în municipiul Chișinău, cât și pe faptul gestionării incorecte a mijloacelor financiare, ceea ce a adus prejudicii de circa 70 milioane de lei. Procurorii au scos la iveală că poluarea aerului și apei râului Bâc se datorează faptului că nu a fost respectat procesul tehnologic la Stația de epurare a municipiului Chișinău.


Pub