A decedat actrița basarabeancă Tamara Buciuceanu Botez

Actrița din Republica Moldova Tamara Buciuceanu Botez a decedat la vârsta de 90 de ani, din cauza unei afecțiuni cardiace. Anunțul a fost făcut pe Facebook de către deputatul român Constantin Codreanu.

Foto: Doctorul zilei

„A murit basarabeanca noastră, românca noastră, minunata noastră actriță, “Doamna comediei românești”, Tamara Buciuceanu Botez. Drum bun spre scena din cer!

Născută în 1929, la Tighina, fostul Regat al României, actuala Republica Moldova, Tamara Buciuceanu Botez a realizat peste 1.500 de roluri memorabile, printre care se numără cel al Anetei Duduleanu din „Cuibul de viespi", Chirița din „Chirița în provincie", Isoscel din „Liceenii". Dumnezeu să o odihnească!”, a scris Constantin Codreanu.

Tamara Buciuceanu Botez a avut roluri importante în piese precum "Coana Chirița", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret" etc. Cartea de vizită a carierei sale a fost personajul Vicăi Delcă din piesa "Dimineață pierdută" după Gabriela Adameșteanu.

De asemenea, Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în televiziune. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul "Tamara Buciuceanu" ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

În data de 23 octombrie 2014, a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României.


Pub