16:58:27 29.03.2024
Stiri

EUREPORTER: „Dodon vrea să ia Aeroportul Internațional Chișinău de la Rotschild, pentru că a promis să-l vândă rușilor. Se grăbește ca un TANC RUSESC, măturând tot ce-i stă în cale”

Economie 15.10.2019 17:51 Vizualizări2055 Autor: Ziarul National
EUREPORTER: „Dodon vrea să ia Aeroportul Internațional Chișinău de la Rotschild, pentru că a promis să-l vândă rușilor. Se grăbește ca un TANC RUSESC, măturând tot ce-i stă în cale” captură


Președintele R. Moldova, Igor Dodon, ar avea interese personale și politice pentru a transmite Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) unui investitor rus din cercul său de interese, holdingul rusesc „Novaport”, se arată într-un material publicat de portalul eureporter.co.

Potrivit sursei citate, rezilierea contractului de concesionare a AIC a devenit o idee fixă a președintelui Igor Dodon. „Anume el este detonatorul acestui proces îndoielnic din punct de vedere legislativ. El și-a activat întreaga influență politică, toate mecanismele statului la care are acces, pentru a realiza acest scop. De câteva ori deja președintele a convocat ședințele Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta această problemă „de importanță deosebită”. Declarațiile făcute de Igor Dodon la ședințele Consiliului de Securitate, cât și în nenumărate interviuri și conferințe de presă înlătură orice dubii: este gata să ia AIC cu orice preț”.

Nici banii nu contează

În ieșirile sale publice, Igor Dodon ar modela opinia publică ca aceasta să împărtășească ideile sale, observă autorul materialului.

„În particular, el operează cu cifre îndoielnice, potrivit cărora investitorul nu doar că nu abăgat niciun ban în dezvoltarea AIC, dar chiar și a câștigat sau este gata-gata să câștige un miliard de euro. Sunt cifre fantastice nu doar pentru socialist, dar pentru oricare cetățean. Este de ajuns o simplă comparație ca să ne convingem că în AIC au fost investite resurse financiare deloc mici. Astăzi, AIC este una dintre companiile cu cel mai înalt ritm de dezvoltare din R. Moldova. În anii în care a fost concesionat companiei „Avia - Invest” s-a modernizat într-un mod spectaculos. Transformările au vizat și interiorul Aeroportului și logistica, și pistele de decolare-aterizare, și dotarea tehnică. Construcția parcării multietajate a decongestionat teritoriul din zona aerogării. Investițiile sunt vizibile cu ochiul liber. A crescut semnificativ numărul de pasageri. AIC a fost recunoscut oficial drept cea mai dinamică întreprindere din acest sector din întreg spațiul CSI. Au crescut debursările la buget. Statul, ca proprietar, a început să câștige mai mult. Despre ce fel de daune aduse statului vorbește Dodon?”, se spune în material.

Totodată, Eureporter menționează că poziția lui Dodon ar putea fi explicată prin dorința de a se răzbuna pe Ilan Șor, care avea anumite interese în activitatea companiei concesionare.

„Șor i-a făcut lui Dodon destul sânge rău, făcând dezvăluiri despre relațiile dintre ei pe când Dodon era doar un politician de perspectivă, iar Șor – unul din cei mai mari oameni de afaceri din R. Moldova. Însă, după ce compania „Avia-Invest” a fost preluată de reprezentantul uneia dintre cele mai influente familii din lume – Nathaniel Rotschild, motivul de răzbunare personală a președintelui ar trebui să treacă pe al doilea plan. Dar schimbarea proprietarului companiei concesionare a AIC nu a schimbat nimic. Dodon continuă să facă presiuni asupra structurilor de stat, cerând rezilierea contractului de concesionare”.

În material se mai arată că Igor Dodon nu ar fi interesat nici de faptul că Rotschild ar intenționa să investească în dezvoltarea AIC sume foarte mari și nici faptul că, în cazul rezilierii contractului, va ataca în instanțe R. Moldova.

„Este cunoscut faptul că în instanțe doar Rockefeller-ii se pot lua de piept cu Rotschild-ii. Într-un astfel de proces, R. Moldova e sortită înfrângerii. Pe lângă daunele financiare enorme pe care va fi obligată să le achite în calitate de compensații, va avea de suferit iremediabil și imaginea internațională a republicii. Dar nici măcar această perspectivă previzibilă nu-l oprește pe Dodon. Ar trebui să existe o explicație, care nu are nimic în comun cu retorica politică binecunoscută despre „interesele naționale”. Publicația „Intellinews” varsă puțină lumină în privința misterioasei activități exagerate a președintelui în privința aeroportului.

Astfel, potrivit expertei economice Cristina Petru, insistența lui Dodon care depășește bunul-simț, în privința rezilierii contractului de concesionare se explică prin faptul că președintele a promis să-l transmită unui investitor rus. Analista e sigură că președintele moldovean va face tot posibilul ca să anuleze contractul de concesionare, chiar dacă va bugetul de stat va achita despăgubiri mari. În acest context, Petru face trimitere la declarațiile lui Dodon în presa rusă că aeroportul urmează a fi returnat statului, după care autoritățile sunt gata să poarte negocieri cu investitorii interesați, inclusiv din Rusia.

Ar fi greu de explicat cu ce investitorul Rotschild este mai rău decât un presupus „Ivanov”. Este clar pentru toți că investitorul Rotschild este mai bogat și mai sigur. Asta dacă e să vorbim despre dezvoltarea întreprinderii și despre interesele statului. Dar dacă vorbim despre interesele lui Dodon, situația se schimbă cu 180 de grade. El are cel puțin două motive evidente să transmită AIC unor proprietari ruși”.

În primul rând, ar fi vorba de politică, menționează portalul respectiv. „Nu este un secret pentru nimeni că proiectul politic al lui Igor Dodon este finanțat din Rusia. În timpul crizei politice din iunie, despre acest lucru s-a putut convinge fiecare cetățean al R. Moldova. Într-o înregistrare făcută în timpul negocierilor dintre Dodon și fostul președinte al PD, acesta vorbește deschis despre acest lucru.El i-a spus lui Plahotniuc că Moscova investește lunar câte un milion de dolari în PSRM. Este clar că acești bani nu veneau din bugetul de stat al Federației Ruse.

Acum a venit timpul să fie plătite datoriile. O confirmare indirectă a acestei versiuni poate servi scurgerea de informații care a ajuns în presa rusă. Potrivit acesteia, holdingul rusesc „Novaport” și-a făcut planuri serioase în privința concesionării Aeroportului și așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să anunțe concursul. Despre aceasta a declarat jurnaliștilor coproprietarul holdingului Roman Troțenko, în cadrul unei ședințe a Uniunii industriașilor și oamenilor de afaceri din Rusia. Având în vedere cum „Novaport” „înghite” un aeroport după altul în Rusia, holdingul este apropiat Kremlinului. Unele surse susțin că lobby-stul companiei ar fi șeful „Rosnefti” și fostul conducător al Administrației președintelui, Igor Secin. Nu este exclus faptul ca el să fie și unul din beneficiarii holdingului „Novaport”. Astfel, tabloul devine tot mai clar. Dar, acesta, probabil, nu este singurul motiv care îl face pe Dodon să ceară rezilierea contractului de concesionare a AIC.

Alt motiv ține de interesele economice ale familiei Dodon. După cum se cunoaște, doar în ultimul timp fratele președintelui, Alexandru Dodon, a devenit partener de afaceri în două proiecte economice al businessmanului rus, fiul procurorului general, Igor Ceaika. Unul din aceste proiecte este legat de acțiuni de dezvoltare a afacerilor, altul – cu prelucrarea deșeurilor, inclusiv a deșeurilor radioactive. Este important de menționat că Igor Ceaika și-a manifestat interesul și în privința afacerilor cu criptovalută pe teritoriul regiunii separatiste transnistrene. Cinismul acestei afaceri se manifestă în aceea că Ceaika intenționează să facă bani din contul datoriilor colosale la energie pe care le are față de propria sa țară – Rusia. Pentru că energia electrică ieftină pentru generarea bitcoin-ilor este ieftină pentru că Transnistria nu plătește pentru gazul pe care îl importă din Rusia.

Este greu de presupus că fiul procurorului general al Rusiei nu și-a găsit un alt partener al proiectelor sale comerciale super-profitabile decât un businessman moldovean necunoscut. Cea mai mare valoare a lui Alexandru Dodon, care, puțin probabil, să-și fi achitat investițiasa de 10%, este că e fratele președintelui unei țări mici și sărace. Astfel, aceasta este o formă ascunsă de mită pentru Igor Dodon.

Mită pentru ce? De exemplu pentru posibilitatea de a primi în administrare o întreprindere modernizată și profitabilă pe teritoriul R. Moldova – AIC. În plus, aceasta poate presupune și propria sa cotă. Oameni ide afaceri ruși, chiar dacă sunt copiii procurorului general, știu bine semnificația termenului „otkat”, se spune în material.

Henry St George, care este trecut ca autor am materialului, se întreabă pe finalul materialului: Cum e cu „ACUM”?

„Anume din acest motiv Dodon se grăbește ca un tanc rusesc, măturând tot ce-i stă în cale, doar că să le ia aeroportul investitorilor din Occident și să-l transmită oamenilor de afaceri din Rusia. Reușește destul de bine să-i manipuleze și pe aliații de coaliție din Blocul „ACUM”. În acest caz , scandalul inevitabil, pierderile în instanțele internaționale, se vor răsfrânge nu doar asupra lui Igor Dodon și a partidului său, dar și a întregii coaliții de guvernare. Astfel, deja mai mult decât probabilă, transmitere a dreptului de concesionare a AIC unei companii ruse, va deveni o pată în primul rând pe reputația guvernului pro-occidental condus de Maia Sandu”, conchide autorul.

Igor Dodon nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care i se aduc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md