image
Sursa foto: Jurnal.md

Comisia de anchetă privind frauda bancară propune revocarea viceguvernatorilor BNM, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu

Comisia de anchetă privind frauda bancară propune revocarea viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

„Un rol negativ în procesul devalizării sistemului bancar în perioada 2011-2014, prin asistanța atacurilor raider și comportamentul său pasiv ca unicul organ regulatoriu, l-a jucat conducerea BNM, unii reprezenttanți ai căreia până acum rămân în funcții de viceguvernatori ai BNM, cum ar fi Ion Sturzu și Aurel Cincilei”, se spune în proiectul de hotărâre cu privire la raportul Comisiei de anchetă privind frauda bancară.

Totodată, comisia de anchetă propune ca Guvernul și BNM să decidă în termen de 60 de zile examinarea oportunității desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar.

De asemenea, Comisia de anchetă recomandă inițierea semnării acordurilor fiscale cu toate țările și zonele off-shore privind schimbul informațiilor fiscale.

În proiect de mai propune examinarea oportunității revizurii legii care a pus miliardul furat pe umerii cetățenilor.

De asemenea, în termen de 90 de zile, Ministerul Finanțelor va organiza un audit privind legalitatea repartizării creditelor de urgență către BNM pentru Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în perioada 2014 - 2015.

Comisia de anchetă propune de asemenea Parlamentului să solicite Procuraturii Generale examinarea cauzelor stagnării admise de către Procuratura Anticorupție în perioada 2015 - 2019 în investigarea fraudei bancare.

Totodată, PG urmează să intensifice colaborarea cu serviciile speciale din alte țări privind recuperearea mijloace sustrase în urma jafului bancar, în special cu FBI, și să prezinte Parlamentului, în termen de 30 de zile, un raport privind investigarea devalizării sistemului bancar.

Proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor... by Jurnal on Scribd

Noutăţile partenerilor

comentarii: