La mulţi ani, Chişinău! Capitala sărbătorește astăzi Hramul orașului

La Mulți Ani, Chișinău! Astăzi, capitala țării noastre împlinește 583 de ani. Deși este o sărbătoare destul de însemnată pentru istoria orașului, pentru marea majoritatea celor aproximativ 700 de mii de locuitori, „Ziua Orașului”.

Foto: UNIMEDIA

Chișinăul este legat prin căi ferate și drumuri cu toate municipiile, orașele și centrele raionale și multe sate din republică, de asemenea cu centre urbane din România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Belarus, Rusia și alte state.

Din punct de vedere administrativ, este divizat în cinci sectoare: Centru, Botanica, Buiucani, Râșcani și Ciocana. Organul local al puterii de stat este Primăria municipiului (Consiliul municipal).

Capitala împlineşte astăzi 583 de ani, perioadă în care a cunoscut deopotrivă realizări şi insuccese, laude şi critici. La începuturi, oraşul Chişinău era o moşie boierească pe malurile râului Bâc, care avea aproape 10 gospodării ţărăneşti, spun istoricii.

În 1641, domnitorul Vasile Lupu trece moşia în proprietatea Mănăstirii Sfânta Vineri, din Iaşi. Au urmat două secole în care numărul meşteşugarilor şi negustorilor a crescut semnificativ. Încet-încet, Chişinăul a devenit un mic târg, a cărui dezvoltare accelerată a început din 1812, când devine capitala guberniei Basarabia.

La mijlocul secolului al 19-lea, datorită arhitectului Alexandru Bernardazzi, Chişinăul capătă aspect de oraş. Apoi a urmat unirea cu Ţara România.

După 1918, în Chişinău sunt deschise mai multe şcoli, tipografii, biblioteci, teatre şi încep să funcţioneze întreprinderi industriale. Capitala se dezvoltă şi ajunge un important centru administrativ, economic şi cultural.

Municipiul Chișinău a avut în istoria sa 36 de primari, inclusiv doi interimari. Dintre aceștia, câțiva au deținut mai mult de două mandate. Printre cei mai longevivi edili au fost: Carol Schmidt – 26 ani, Dimitrie Lovcinski – 14 ani, Dimitrie Mincu – 13 ani, Serafim Urechean – 11 ani și Dorin Chirtoacă – 10 ani.

Iar în prezent, la șafia capitalei este Adrian Talmaci în contextul în care într-o săptămână, la 20 octombrie, vor fi organizate alegeri locale generale.


Pub