Doi viceguvernatori ai Băncii Naționale ar putea fi demiși. Unul dintre ei nu ţine banii în bănci

Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei, ar putea fi revocați din funcții în următoarele zile. Motivul ar fi că au activat în perioada când a avut loc frauda bancară și nu au luat măsurile necesare pentru a o preveni și investiga, scrie mold-street.com.

Foto: UNIMEDIA

Recomandarea de revocare din funcție a celor doi bancheri este inclusă în proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

BNM a dus "o politică dubioasă în raport cu Banca de Economii"

În document nu este specificat care ar fi vina celor doi viceguvernatori, dar se menționează faptul că Banca Națională a dus "o politică dubioasă în raport cu Banca de Economii".

recomandări / Sursa:mold-street.com

"Comisia consideră că Banca Naţională a avut un rol special şi important în crearea unei panici artificiale în jurul Băncii de Economii în contextul evenimentelor din anii 2013-2014", se precizează în raport.

De notat că cei doi bancheri au fost numiţi viceguvernatori pe 12 iulie 2013, când situaţia de la BEM deja era una extrem de gravă şi practic era decisă acceptarea de către Guvern a cedării pachetului majoritar de la această instituţie financiară. Ca urmare, controlul asupra BEM a trecut la afaceristul Ilan Şor.

Totuşi, ei erau în funcţie exact în perioada când s-a ajuns la punctul culminant în frauda bancară, adică în 2014 şi în special la finele anului.

Alexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă, a declarat pentru Mold-street.com că pentru cele ce s-au întâmplat în sistemul bancar în perioada 7-27 noiembrie 2014, "toată conducerea BNM poartă răspundere".

Cine le poate lua locul

Deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, membru al Comisiei de anchetă şi unul dintre potenţialii noi viceguvernatori, a precizat pentru Mold-street.com că cei doi viceguvernatori au fost responsabili de supravegherea bancară în acea perioadă.

El însă nu a comentat informaţia privind posibila numire a sa în funcţia de viceguvernator.

Continuarea articolului o puteți citi pe mold-street.com.


Pub