Ministra Justiției îi atenționează pe judecători să analizeze opinia Comisiei de la Veneția

Ministra Justiției, Olesea Stamate, recomandă tuturor judecătorilor să analizeze opinia preliminară a Comisiei de la Veneția, adoptată recent, inclusiv în contextul ultimelor evenimente din Moldova, legate de tentativa de revocare a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în lipsa unor temeiuri legale.

Foto: UNIMEDIA

Olesea Stamate a anunțat, pe pagina sa de Facebook, despre faptul că Ministerul Justiției va purcede, în cel mai scurt timp, la modificarea proiectului de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii, în vederea îmbunătățirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, cât și a altor opinii primite până acum, inclusiv din partea judecătorilor.

Totodată, imediat după ajustarea textului, Ministerul Justiției va publica proiectul de lege revizuit și va iniția noi consultări publice cu părțile interesate, în special judecători, procurori, avocați și societatea civilă. Contăm pe implicarea plenară a tuturor părților interesate în vederea finalizării proiectului de lege și prezentare a acestuia Parlamentului pentru adoptare.

Olesea Stamate, despre opinia Comisiei de la Veneția / Sursa:facebook.com/Olesea-Stamate
Olesea Stamate despre opinia Comisiei de la Veneția / Sursa:facebook.com/Olesea-Stamate
Olesea Stamate despre opinia Comisiei de la Veneția / Sursa:facebook.com/Olesea-Stamate

UNIMEDIA reamintește că la 11 octombrie, Comisia de la Veneția a adoptat opinia preliminară referitoare la proiectul de lege privind reformarea CSJ și a organelor procuraturii. Organul consultativ al Consiliului Europei în chestiuni constituţionale a menționat că situațiile critice în sfera judiciară (cum ar fi nivelul înalt al corupției) pot justifica soluții radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor actuali. Totodată, este de competența autorităților Republicii Moldova să decidă dacă situația prezentă în instanțele moldovenești constituie un temei suficient pentru a justifica evaluarea extraordinară a întregului plen al Curții Supreme de Justiție, așa cum prevede proiectul de lege.

Anterior, la 13 septembrie, 87 de judecători au depus o cerere pentru convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor în scopul ridicării mandatelor membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În cadrul Adunări Extraordinare, întreaga conducere a CSM a fost revocată din funcție de magistrații prezenți.Ulterior, șefa Guvernului, Maia Sandu, a criticat această acțiune, menționând că adunarea Judecătorilor ar fi încălcat mai multe prevederi legale.


Pub