Ucraina: Naţionaliştii mărşăluiesc la Kiev împotriva „capitulării” în faţa Moscovei

Mii de naţionalişti ucraineni au mărşăluit astăzi la Kiev, acuzându-l pe preşedintele Vladimir Zelenski de faptul că ar pregăti o „capitulare” în faţa separatiştilor proruşi şi a Moscovei, în cadrul procesului de pace în estul Ucrainei, unde forţele proguvernamentale ucrainene luptă din 2014 împotriva rebelilor susţinuţi de Rusia, informează Agerpres, cu referire la AFP.

Foto: news.ro

Cel puţin 7.000 de persoane, majoritatea din ei naţionalişti, veterani ai conflictului din Donbas (est) şi membri ai unor organizaţii paramilitare, s-au adunat în centrul Kievului în după-amiaza zilei de azi, pentru acest marş „împotriva capitulării”.

Manifestanţii au fluturat drapele ucrainene şi ale unor formaţiuni naţionaliste, purtând banderole şi pancarte pe care se putea citi „Jos cu trădătorii!”, „Glorie Ucrainei!”, lansând sloganuri împotriva limbii ruse, larg răspândită în Ucraina, în special în estul şi sudul ţării.

Manifestaţia a fost organizată cu ocazia Zilei apărătorului în Ucraina, o sărbătoare ce marchează din 2015 fondarea Armatei insurecţionale ucrainene (UPA), o organizaţie militară controversată din anii 1940 şi 1950.

Ucraina se confruntă din 2014 cu un conflict în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi, susţinuţi de Moscova - potrivit Kievului şi Occidentului - soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morţi.

Acordurile semnate la Minsk în 2015 au permis reducerea drastică a violenţelor, dar aspectul lor politic nu a fost niciodată pus în aplicare. Aflat în impas de ani, procesul de pace a înregistrat, în ultimele luni, o avansare timidă.

Alegerea în luna aprilie în funcţia supremă în stat a lui Vladimir Zelenski, un novice în politică, a permis reluarea dialogului cu Rusia, ceea ce a condus la un important schimb de prizonieri între cele două părţi în luna septembrie.

Autorităţile de la Kiev au validat de asemenea un text care prevede o autonomie sporită pentru regiunile controlate în prezent de rebeli în Donbas (în regiunile Doneţk şi Lugansk), un subiect exploziv în Ucraina şi considerat drept o concesie inacceptabilă de o parte a populaţiei.

Acuzat de „capitulare” de către naţionalişti, preşedintele ucrainean nu a încetat să se apere, insistând că această autonomie nu ar putea fi decât rezultatul unor alegeri libere şi odată ce rebelii se vor dezarma. Media ucrainene, printre care agenţia de presă Unian, scriu că Vladimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că alegeri locale în regiunile Doneţk şi Lugansk vor putea fi desfăşurate numai după ce „militarii ruşi” vor părăsi teritoriul din estul Ucrainei, în condiţiile în care Rusia neagă orice prezenţă militară a sa în Donbas.

O primă acţiune de protest împotriva acestui proiect a adunat cel puţin 10.000 de persoane la Kiev, la începutul lunii octombrie.

Sursa: Agerpres.


Pub