Image-Description
Opoziția câștigă alegerile locale din Ungaria. Partidul premierului Viktor Orban a pierdut Primăria Budapestei
Externe 14 octombrie 2019, 09:53 | 1136

Fidesz, partidul conservator naţionalist al premierului ungar Viktor Orban, a fost învins duminică în alegerile pentru primăria capitalei Budapesta de opoziţia unită în jurul unui candidat de centru-stânga, potrivit rezultatelor parţiale, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Conform rezultatelor parţiale, în urma numărării a 74,4% din buletinele de vot, reprezentantul opoziţiei Gergely Karacsony câştigă cu 50,1% în faţa primarului actual al Budapestei şi candidatul puterii, Istvan Tarlos (44,8%), care s-a aflat la conducerea primăriei capitalei din anul 2010.

Conform rezultatelor parţiale publicate duminică seară de Biroul Electoral Naţional, opoziţia se află, de asemenea, în frunte în aproximativ 10 dintre cele mai mari 23 de oraşe ale ţării, în timp ce Fidesz ar trebui să păstreze un număr mare de primării în oraşele mici.

Primarul ales al Budapestei, Gergely Karacsony

Partidele de opoziţie sunt, de asemenea, pe cale să obţină o majoritate în Adunarea Generală de la Budapesta, respectiv 17 membri, comparativ cu 14 delegaţi ai partidului primului ministru Viktor Orban, alianţa Fidesz-Partidul Creştin Democrat şi cu doi independenţi.

Budapesta găzduieşte aproximativ o cincime din populaţia de 10 milioane a Ungariei, dar este responsabilă pentru mai mult de o treime din producţia sa economică şi joacă un rol foarte important în toate domeniile vieţii naţionale.

Istvan Tarlos şi-a sunat adversarul pentru a-l felicita, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Gergely Karacsony.

Opinia ta contează. Comentează!