Image-Description
Poliția a intervenit la Barcelona împotrva catalanilor care protestează față de condamnarea separatiștilor (VIDEO)
Externe 14 octombrie 2019, 20:14 | 1164

Poliția spaniolă a intervenit în mai multe rânduri împotriva celor câteva mii de manifestanți catalani care s-au adunat astăzi, 14 octombrie, la aeroportul El Prat din Barcelona pentru a-l bloca, în semn de protest față de condamnarea a nouă politicieni catalani separatiști la pedepse cuprinse între 9 și 13 ani de închisoare.

Decizia de condamnare a celor nouă politicieni, pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017, a fost pronunțată tot astăzi, de Curtea supremă din Spania. Pe lângă cei nouă, găsiți vinovați de infracțiunea de revoltă, alți trei au fost declarați vinovați de nesupunere, dar nu au primit pedepse cu închisoarea. Toți separatiștii judecați au fost, însă, achitați pentru cea mai gravă acuzație, cea de rebeliune.

La scurt timp, justiția spaniolă a emis un nou mandat de arestare internațional împotriva fostului șef al executivului catalan, Carles Puigdemont.

După pronunțarea condamnărilor, Puigdemont a apreciat că sentințele sunt "o atrocitate" și a scris pe Twitter că "este timpul să reacționăm (...) pentru viitorul fiilor și fiicelor noastre. Pentru democrație. Pentru Europa. Pentru Catalonia". El locuiește în prezent în Belgia, într-un exil autoimpus, şi nu a fost judecat, deşi în 2017 era liderul provinciei.

De asemenea, locuitori din Catalonia au ieșit în stradă luni în semn de protest față de sentințe blocând cinci drumuri regionale din provincie, precum și câteva străzi din Barcelona.

Proteste s-au înregistrat și în alte mari orașe catalane, potrivit unor surse locale.

Opinia ta contează. Comentează!