Potrivit sondajului CBS-AXA, în turul doi se vor duela Ion Ceban și Andrei Năstase
Politic 14 octombrie 2019, 20:27 | 993

Ion Ceban si Andrei Nastase raman favoriti pentru cel de-al doilea tur de scrutin pentru functia de primar al Chisinaului. Daca maine ar avea loc alegerile, primul ar castiga cu mai mult de 26 la suta, iar al doilea - cu peste 21 la suta din voturile exprimate. Asta arata cel de-al treilea sondaj realizat de compania CBS-AXA, la comanda comunitatii WatchDog.md.

Ceilalți candidați ar acumula sub două la sută din voturi, potrivit studiului realizat de compania CBS-AXA. Peste zece la sută dintre cei chestionați n-au vrut să spună pentru cine au de gând să voteze. Cât privește Consiliul municipal Chișinău, cele mai multe voturi ar urma să le acumuleze PSRM - 29,8 la sută, Blocul ACUM - 22,7 la sută, Partidul Liberal - 3 la sută, Partidul Democrat - 2,6 la sută și Partidul ȘOR - 2,4 la sută.

Anterior, un studiu realizat de aceeași companie arăta că Andrei Năstase se bucura de o mai mare încredere a locuitorilor municipiului. În ultimele două săptămâni, rezultatele sondajului demonstrează că Ion Ceban se poziționează pe primul loc în preferințele alegătorilor. Sondajul a fost realizat în perioada 5-13 octombrie, pe un eșantion de 431 de cetățeni, rezidenți în municipiul Chișinău și are o marjă de eroare de aproximativ 4,7 la sută. Alegerile locale generale se vor desfășura pe 20 octombrie. În competiția pentru funcția de primar general luptă 17 candidați - Ion Ceban, de la PSRM, Teodor Cârnaț, candidat din partea Voința Poporului, Valeri Klimenko, de la Partidul „Șor”, Valeriu Munteanu, candidat al Partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, Victor Chironda de la Mișcarea social-politică „Forța Nouă”, Vitali Voznoi de la Partidul Stânga Europeană, Dumitru Țâra de la Partidul Popular European din Moldova, Vitalie Marinuța de la Partidul Verde Ecologist, Andei Năstase de la Blocul ACUM DA și PAS, Lilia Ranogaeț, reprezentant al PNL, Alexandru Fetescu de la PLDM, Dorin Chirtoacă, candidat al Partidului Liberal, Ivan Diacov de la formațiunea ”Partidul Nostru”, Vladimir Cebotari, din partea PD, Octavian Țâcu de la Partidul Unității Naționale, Serghei Toma de la Partidul Oamenilor Muncii și Vlad Țurcanu de la Partidul Popular Românesc. Un alt sondaj, prezentat astăzi de Intellect Grup, îi arată drept favoriți la nivel național la alegerile locale, pe candidații PSRM, pentru care ar vota 30,8 la sută dintre personale chestionate. Socialiștii ar fi urmați de către candidații PAS, pentru care ar vota aproape 17 la sută, iar pe al treilea loc s-ar plasa candidații PD, cu 8,7 la sută. Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar putea accede încă un partid - formațiunea Partidul Nostru. PD ar pierde până la 20 din mandatele existente, iar socialiștii ar câștiga încă 11.

Acest sondaj a fost realizat în perioada 4-11 octombrie, pe un eșantion de peste 1168 de persoane, cu o eroare estimată la aproximativ trei la sută. 

Opinia ta contează. Comentează!