Kurzii sunt sprijiniți de Damasc
Externe 14 octombrie 2019, 20:46 | 1073

Autoritatile de la Damasc raspund invaziei Turciei, sprijinind militiile kurde vizate de Ankara. Trupe ale Armatei siriene vor fi dislocate la frontiera, pentru a tine piept militarilor turci. Amanunte despre aceasta desfasurare de forte aflati in cele ce urmeaza.

SIRIA La cinci zile după ce Turcia a lansat o operaține militară în nordul Siriei, Armata siriană își mobilizează trupele pe fronturile de luptă din regiune. Anunțul a fost făcut de o agenție de presă locală, care a precizat că decizia a fost luată în urma unor negocieri dintre administraţia semiautonomă kurdă şi guvernul de la Damasc. Între timp, Statele Unite au anunțat că retrag încă 1.000 de militari din Siria, pentru a nu fi prinși în confruntarea dintre forţele kurde şi armata turcă. Asta în condițiile în care kurzii au anunţat că aproximativ 800 de apropiaţi ai jihadiştilor din Statul Islamic au evadat dintr-un lagăr de refugiaţi, profitând de haosul din ultimele zile.

SPANIA Nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați la închisoare de Curtea Supremă a Spaniei. Ei au primit sentințe cuprinse între 9 şi 13 ani de detenție în dosarul referendumului pentru independența Cataloniei, din 2017, interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei lideri locali au fost consideraţi vinovaţi de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi. Imediat după pronunțarea sentinței, susținătorii separatiștilor au organizat mai multe acțiuni de protest în Barcelona. Manifestanții au fluturat pancarte cu mesajul „Eliberați prizonierii politici”.

UNGARIA Înfrângere pentru partidul ”Fidesz”, de orientare naţional-conservatoare, al premierului ungar, Viktor Orban. Formațiunea a pierdut alegerile locale în capitala Budapesta în fața opoziției unite în jurul unui singur candidat, de centru-stânga. Opoziția se află, de asemenea, în frunte în aproximativ 10 dintre cele mai mari 23 de orașe ale țării. Partidul premierului Orban rămâne însă puternic în provincie, cu precădere în zonele rurale. 

Opinia ta contează. Comentează!