‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum va fi liberalizat importul de carne în Moldova

Cum va fi liberalizat importul de carne în Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

60% din contingentul preferențial la importul de carne din UE, va fi distribuit în exclusivitate procesatorilor, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la modul de administrare a contingentului tarifar la importul de carne, scrie Mold-street.

De asemenea, se propune stabilirea unui mecanism de distribuire a cotei alocată în baza Anexei XV-D din Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană: Câte 30% din cota preferențială anuală se va aloca, în baza principiului „primul venit – primul servit”, exclusiv procesatorilor de carne din Republica Moldova.

Lista procesatorilor de carne care vor beneficia de această facilitate va fi stabilită semestrial de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care o va prezenta Serviciului Vamal. Totodată, pentru asigurarea calității înalte a produselor, se propune alocarea a 30% din contingentul respectiv pentru importul de carne proaspătă sau refrigerată și 30% – pentru carnea congelată.

„În condițiile actuale, la import predomină carnea congelată, care poate fi stocată pentru o perioada mai mare de timp și realizată la prețuri mari (de către traderi) în perioada când se înregistrează deficit de materie primă pe piața internă, sau cota preferențială de import este epuizată”, susţin autorii proiectului.

Gestionarea contingentului tarifar la importul de carne din Uniunea Europeană va fi asigurat de Vamă prin intermediul sistemului „Asycuda WORLD”.

Proiectul a fost elaborat ca urmare a unor sesizări din partea mediului de afaceri, privind fluctuația nejustificată a prețurilor la carne (materie primă) precum și la utilizarea unor practici neloiale din partea traderilor în procesul de import și realizare a cărnii (preponderent porc și pui), asociațiile de business au parvenit cu propunerea de a elabora un mecanism de distribuire a contingentelor tarifare preferențiale la importul de carne de pasăre și porc din UE. Autorităţile speră, că astfel producătorii de mezeluri vor fi asiguraţi cu materie primă suficientă, în condiții echitabile.

De exemplu, pentru carnea de porc din UE cota de import constituie 4.000 de tone pe an, care se epuizează la mijlocul anului. Încă 4.000 de tone pentru Moldova constituie cota de carne de găină importată din UE. În consecință, în fiecare an pe piață se atestă un deficit a materiei prime de calitate înaltă, ceea ce duce la creșterea prețurilor la carne și produsele din carne.

‹ adv ›

Principalii beneficiari ai acestei cote sunt companii intermediare, care arareori se ocupă de procesarea cărnii și care încă din anul 2007 au monopolizat domeniul, dar și companii din regiunea transnistreană.

Potrivit datelor oficiale, în 2018 în total în Republica Moldova activau 52 de companii de fabricare a produselor din carne și mezeluri.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›