Franța și Germania opresc exporturile de arme către Turcia, iar Liga Arabă cere acțiuni din partea ONU pentru ofensiva militară turco-siriană

Franța și Germania au suspendat exporturile de arme către Turcia în ofensiva sa militară în nord-estul Siriei împotriva luptătorilor kurzi, au anunțat sâmbătă ministerele de externe ale acestor țări, informează www.timesofisrael.com.

Foto: https://www.timesofisrael.com

„Franţa a decis să suspende orice plan pentru exportul în Turcia de materiale de război care ar putea fi utilizate în cadrul ofensivei din Siria”, au anunţat sâmbătă ministerul francez al armatelor şi de externe, notează AFP, transmite Agerpres.

„Franţa solicită organizarea rapidă a unei reuniuni a Coaliţiei contra Daech pentru a discuta despre continuarea eforturilor Coaliţiei în acest context”, potrivit comunicatului.

„Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat săptămânalului Bild am Sonntag că „pe fundalul ofensivei militare turcești din nord-estul Siriei, guvernul nu va emite noi permisiuni pentru armele care pot fi folosite de Turcia în Siria”, relatează The Times of Israel.

Observațiile lui Maas au apărut în timp ce mii de imigranți kurzi s-au raliat împotriva ofensivei militare turcești din orașele din Germania, care găzduiește una dintre cele mai mari comunități kurde din Europa.

„Această decizie are efect imediat”, au precizat cele două ministere într-un comunicat. "Consiliul Afaceri Externe al UE care se va reuni la 14 octombrie la Luxemburg va fi ocazia de a coordona o abordare europeană în acest sens", potrivit documentului.

Între timp, miniștrii de externe arabi au condamnat „agresiunea” Turciei în Siria, cerând o retragere imediată a trupelor sale.

Declarația a venit după o sesiune de urgență a Ligii Arabe de la Cairo, cerută de Egipt pentru a discuta despre atacul Turciei asupra kurzilor, care au sculptat o semi-autonomie fragilă în nord-estul Siriei.

Liga Arabă a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să ia măsuri pentru a forța Turcia să își oprească ofensiva militară în Siria și să-și retragă „imediat” forțele din țara arabă.

Ca reacţie la decizia Berlinului, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat la postul de radio Deutsche Welle că ofensiva din nordul Siriei reprezintă o „chestiune vitală” şi „o problemă de securitate naţională, o chestiune de supravieţuire”.


Pub