Un continent pierdut a fost găsit sub Europa

PE SCURT

Cercetătorii au descoperit un continent ascuns, dar nu este vorba despre Atlantida. L-au găsit în timp ce reconstruiau evoluția geologiei complexe a regiunii mediteraneene, care se ridică cu lanțuri montane și scufundări cu mări din Spania până în Iran.

Continentul se numește Adria Mare. Este de dimensiunea Groenlandei și s-a desprins din Africa de Nord, pentru a fi „înmormântat” sub Europa de Sud în urmă cu aproximativ 140 de milioane de ani. Și cel mai probabil că ați fost acolo fără măcar să știți.

PE LUNG

„Uitați de Atlantida”, a spus Douwe van Hinsbergen, autorul studiului și profesor de tectonică globală și paleogeografie la Universitatea Utrecht. „Fără să-și dea seama, un număr mare de turiști își petrec vacanța în fiecare an pe continentul pierdut Marea Adria”. Studiul a fost publicat în această lună în revista Gondwana Research. Cercetarea evoluției lanțurilor montane poate arăta evoluția continentelor.

Cele mai multe lanțuri montane pe care le-am investigat au provenit dintr-un singur continent care s-a separat de Africa de Nord în urmă cu mai bine de 200 de milioane de ani”, a spus van Hinsbergen. „Singura parte rămasă a acestui continent este o bandă care se deplasează de la Torino, prin Marea Adriatică, până la călcâiul cizmei care formează Italia.”

Această zonă este numită Adria de către geologi, astfel că cercetătorii acestui studiu au numit continentul nedescoperit ca Adria Mare.Tectonica plăcilor este teoria din spatele modului în care se formează oceanele și continentele, iar pentru alte părți ale Pământului, această teorie sugerează că plăcile nu se deformează atunci când se mișcă unul lângă celălalt în zone cu linii mari de defect.
Dar Turcia și Mediterana sunt cu totul diferite.

„Este pur și simplu o dezordine geologică: totul este curbat, rupt și stivuit”, a spus van Hinsbergen. „În comparație cu aceasta, Himalaya, de exemplu, reprezintă un sistem destul de simplu. Acolo puteți urmări câteva falii tectonice pe o distanță de peste 2000 de kilometri.” În cazul Marii Adrii, cea mai mare parte a fost subacvatică, acoperită de mări superficiale, recife de corali și sedimente. Sedimentele au format roci, iar acestea au fost răzuite ca niște scoici atunci când Marea Adria a fost forțată sub mantia Europei de Sud. Aceste roci dezgropate au devenit lanțuri montane în aceste zone: Alpi, Apenini, Balcani, Grecia și Turcia.

Subducția, plonjarea unei plăci sub cealaltă, este modul de bază în care se formează lanțuri montane “, a spus Van Hinsbergen. Cercetările noastre au furnizat un număr mare de perspective, de asemenea despre vulcanism și cutremure, pe care le aplicăm deja în altă parte. Puteți chiar prezice, într-o anumită măsură, cum va arăta o anumită zonă în viitorul îndepărtat.

Reconstruirea acestui aspect evolutiv asupra lanțurilor montane din Mediterana a necesitat colaborare, deoarece acoperă peste 30 de țări, fiecare cu propriul sondaj geologic, hărți și idei preexistente despre cum s-au format lucrurile, au spus cercetătorii. Folosind un software de reconstrucție tectonică a plăcilor, cercetătorii au descărcat literalmente straturile din spate pentru a se întoarce în timp, când continentele au apărut mult diferite de harta pe care o cunoaștem astăzi.

Cercetătorii au descoperit că Marea Adria a început să devină propriul său continent în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani în perioada Triassic.
„Din această hartă a apărut imaginea Marii Adrii și a mai multor blocuri continentale mai mici, care formează acum părți din România, Turcia de Nord sau Armenia, de exemplu”, a spus Van Hinsbergen.

Nu este prima dată

În ianuarie 2017, cercetătorii au anunțat descoperirea unui continent pierdut rămas din supercontinentul Gondwana, care a început să se despartă acum 200 de milioane de ani. Piesa rămasă, care a fost acoperită cu lavă, se află acum sub Mauritius, o insulă din Oceanul Indian.

Și în septembrie 2017, o echipă de cercetare diferită a găsit continentul pierdut al Zeeliei prin forarea oceanelor în Pacificul de Sud. Se află la două treimi de kilometru sub mare. Adria Mare nu este primul continent pierdut găsit. Dar, dacă cercetările din anii trecuți arată ceva, probabil că nu va fi ultima descoperire.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.