Linkuri accesibilitate

Alegeri generale în Polonia: partidul de guvernământ câștigă din nou majoritatea absolută


Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS
Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS

În Polonia, partidul naționalist-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a câștigat detașat alegerile generale de duminică și a contrazis ultimele sondaje de opinie, reținând majoritatea absolută în Parlament. Potrivit primelor sondaje la ieșirea de urne (date publicității duminică seară), PiS a obținut 43,6% din voturi, cu mult în fața principalului rival, formațiunea liberală Coaliția Civică. Aceasta este cotată cu 27,4% din voturi, urată de alte patru partide. Pentru moment se pare că PiS va avea 239 de mandate în Parlamentul cu 460 de locuri în timp ce Coaliția Civică va avea numai 130 de mandate. Participarea la vot a fost foarte mare. Rezultatele finale sunt așteptate marți.

Partidul de guvernământ PiS este cunoscut pentru politicile social conservatoare combinate cu și cheltuieli sociale sporite, care au redus sărăcia.

Agențiile de presă scriu că alegerile au avut loc într-o societate poloneză profund divizată între cei cu vederi liberale și conservatorii care resping unele valori occidentale, ca recunoașterea drepturilor minorităților sexuale, prezentate ca un pericol de moarte de către PiS în alianță cu puternica biserică catolică.

XS
SM
MD
LG